Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 6598e7
Foto: Manon Swinkels
Historie

Kinderen luisteren geboeid naar oorlogsverhalen in Odendael

Sint-Oedenrode - Dankzij de nichtjes Ria en Anne van Kuijk vormde Odendael afgelopen dinsdag- en donderdagochtend het toneel en ontmoetingsplek voor jong en oud. Via een optreden en een expositie maakten leerlingen van enkele Rooise basisscholen kennis met het verhaal van Rode Kruiszuster Koos van Schaïk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Koos van Schaïk werkzaam in het Odagesticht, precies op de plek van Odendael. In de tijd van de oorlog stond zuster Koos voor vele dilemma's, waarover zij schreef in haar dagboek. Door een re-enactment groep werd speciaal voor groep 7 en acht een voorstelling nagespeeld uit het dagboek van Koos, 'Vriend en Vijand'.

"Vorig jaar zagen wij een oproep voorbij komen om iets te organiseren rondom 75 jaar Herdenken en Bevrijden", vertelt Anne. "We zijn direct vol enthousiasme aan de slag gegaan om een bijzondere ontmoeting te organiseren voor jong en oud. We vinden het belangrijk dat verhalen over de oorlog en de bevrijding worden doorgegeven aan de volgende generatie. Middels de voorstelling en de tentoonstelling krijgen de kinderen een indruk van de vele dilemma's uit die tijd."

Na het applaus schoven de leerlingen in kleine groepjes aan bij een aantal ouderen uit Sint-Oedenrode die de oorlog hebben meegemaakt. Muisstil en aandachtig luisterden de kinderen naar de oorlogsverhalen die verteld werden. "De ontmoeting tussen de verschillende generaties is mooi om te zien", zegt Ria. "Je ziet aan de kinderen dat ze diep onder de indruk zijn van de persoonlijke verhalen en de verrassende vragen die ze stellen zorgen voor een boeiend gesprek. We kijken terug op twee geslaagde ochtenden. Het was goud!"

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ziet u drugsgebruik in uw omgeving?Reageren!