Willem Peter de Ridder en Lotte Klaver zijn spreker en spreekster nummer 16 en 17
Willem Peter de Ridder en Lotte Klaver zijn spreker en spreekster nummer 16 en 17

Twee sprekers TEDx 'kijken' naar de toekomst

Algemeen Meierijstad

Meierijstad - De sprekersstal van TEDxVeghel op 4 oktober op de Noordkade nadert haar voltooiing, Lotte Klaver en Willem Peter de Ridder zijn respectievelijk spreekster en spreker nummer 16 en 17. Lotte is 20 jaar jong en afgestudeerd als fotografe. Willem Peter de Ridder is docent en futuroloog en gefascineerd door wat technologie voor impact zal hebben op de wereld 'at large'.

Lotte kwam in het begin van dit jaar in het nieuws door een indringende documentaire die over haar en haar twee jaar jongere zusje Roos is gemaakt. Beiden kregen twee jaar geleden te horen dat ze lijden aan het syndroom van Usher. Door Usher krijgen ze alle twee binnen afzienbare tijd te maken met doofblindheid. Een wereld van stilte én duisternis.Het syndroom van Usher is simpelweg een super verkeerd lotje uit de genenloterij. Beide ouders hebben een gen waardoor een nakomeling van hen 25 procent kans heeft op deze afschuwelijke beperkingen. Het gezin heeft drie dochters, de oudste dochter Linde heeft het gelukkig niet maar Roos en Lotte hebben de pech dat ze het wel hebben. Wat doe je als je dit desastreuze nieuws te horen krijgt? Wat gaat er door je heen? Hoe ga je dit als je pas afgestudeerd bent als fotografe aanpakken?

HaltUsher is een ziekte die sinds jaar en dag bestaat maar waar simpelweg nog geen oplossing voor gevonden is. Het menselijk lichaam is complex, soms nog te complex, ook voor de steeds verbeterde wetenschappelijke onderzoekstechnieken. "Ik hoop van ganser harte dat er talloze ontdekkingen worden gedaan waardoor genetische ziektes, waarvan Usher er eentje is, compleet worden uitgebannen. Soms moet je kunnen dromen en hopen, hopen dat er snel een halt toegeroepen kan worden aan een levensveranderende ziekte als Usher", zegt Ellen, initiatiefnemer van TEDxVeghel.

Toekomst
Lotte bekijkt de wereld en de toekomst natuurlijk met hele andere ogen dan Peter Willem. Deze futuroloog ziet als onderliggende verandering van alles om zich heen, Kunstmatige Intelligentie als de grote disruptor. Werk, overheid, steden, educatie maar zeker ook gezondheid zijn versneld aan vele veranderingen onderhevig met als basis Kunstmatige Intelligentie (KI). Peter Willem schetst de toekomst. Wat zijn de exponentiële ontwikkelingen van nieuwe technologieën in de vierde industriële revolutie? "We leven in de tijd van het digitaal darwinisme: de veranderingen gaan sneller dan het aanpassingsvermogen van personen, organisaties en de maatschappij. Hoe krijg je grip op die toekomst en hoe doen Nederlandse bedrijven het op dit gebied vergeleken met de VS of China? Zijn we het slimste kindje van de klas of lopen we op dit technologisch gebied, een stuk achter? Moeten we bang zijn voor KI of moeten we het juist omarmen? Peter Willem gaat hier uitgebreid op in", legt Ellen Minkels uit. De organisatie is blij met deze twee sprekers. Ellen vervolgt: "We kunnen zowel Lotte als Willem Peter een breed platform bieden om hun boodschap aan zoveel mogelijk door te geven", besluit ze.

Volgende week wordt de laatste spraakmakende spreker aangekondigd waarna het aftellen naar 4 oktober kan beginnen. Voor meer info: www.tedxveghel.com.