Logo mooirooi.nl
Toen Pete achter de heg, rechts op de foto, bij de Dommel tevoorschijn kwam, werd hij in zijn hoofd geschoten.    | Fotonummer: 300637
Toen Pete achter de heg, rechts op de foto, bij de Dommel tevoorschijn kwam, werd hij in zijn hoofd geschoten.
Historie

Rooise Streken 13: Met een boterham in de hand de dood tegemoet

Boskantseweg september 1944
Op 18 september 1944 werd Jan Hulsen twee jaar oud. Zijn ouders vergaten zijn verjaardag. Dit is niet verwonderlijk want behalve dat verjaardagen toen nog niet zo uitbundig gevierd werden, was het de dag na de luchtlandingen van de Amerikaanse para's in de Sonse Heide. Operatie Market Garden was begonnen. Uiteraard herinnert Jan zich niets meer van operatie Market Garden en dat zijn verjaardag niet gevierd werd weet hij ook alleen maar van horen zeggen. Later, toen Jantje opgroeide tot Jan, heeft hij van zijn ouders – vooral zijn moeder - keer op keer over deze spannende dagen gehoord. Het verhaal dat de meeste indruk op hem gemaakt heeft is dat van een Amerikaanse soldaat die tijdens die eerste bevrijdingsdagen sneuvelde aan de Boskantseweg. Hij werd doodgeschoten, vlak bij zijn ouderlijk huis. Dat stond ongeveer op plaats nu de Lidl op grote borden adverteert met 'gratis groene stroom voor u'. Het verhaal is nooit geheel uit zijn gedachten verdwenen. Meer dan een halve eeuw later besloot Jan op zoek te gaan naar meer informatie. Zijn ouders waren inmiddels gestorven maar omdat hij uiteraard wist wie er toen bij hen in de buurt woonden kwam hij al snel terecht bij Piet Foolen, de zoon van de aannemer Janus Foolen. Piet was in 1944 al een 15 jarige jongen en woonde toen dicht bij Jan op nummer 35. Hij vertelde zich de gebeurtenis nog goed te herinneren en zelfs de naam van de soldaat nog te kennen: Pete Valencia.

Gastvrijheid bij de familie Foolen
Op 17 september werd het 502e Parachute Infantry Regiment gedropt boven de Sonse Heide. Een deel van dit regiment kreeg de taak naar Sint-Oedenrode te gaan, het dorp te bevrijden en de Hambrug te bezetten zodat de opmars van de geallieerden over de Corridor richting Arnhem ongehinderd plaats kon vinden. Dit lukte zonder al te veel problemen. Maar toen begon de ellende pas. De Corridor bestond uit niets meer dan een weg, dwars door vijandelijk gebied, met links en rechts hiervan een strook grond. Overal wemelde het nog van de Duitsers en men moest er op bedacht zijn dat zij de Corridor wilden doorbreken om op deze wijze Market Garden te doen mislukken. Een klein groepje Amerikaanse soldaten kreeg dan ook de taak stelling te nemen aan de Boskantseweg om zich tegen mogelijke aanvallen van de Duitsers – vanuit Boskant en/of de overkant van de Dommel- te verdedigen. Hiertoe groeven zij schuttersputjes tegenover het huis van Piet Foolen. Al snel ontstonden er goede contacten met de buurtbewoners. Zo zaten de Amerikaanse soldaten, waaronder Pete Valencia, in de ochtend van 19 of 20 september – dit wist Piet niet meer precies- bij het gezin Foolen gezellig in de keuken aan de ontbijttafel.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vindt u dat de huidige Alzenau brug aan de Corridor van naam moet veranderen naar de persoon die deze brug veroverde: Capt. Fred A. Hancock.Reageren!