Afbeelding
Foto: Lisette van Helden

Operatie Market Garden: het programma

Algemeen Historie

Sint-Oedenrode - Over slechts een paar weken is het zo ver en begint Operatie Market Garden 2019. Dit is het regionale programma. Sint-Oedenrode heeft volop eigen festiviteiten.

Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel zouden kunnen oprukken naar het IJsselmeer. Dit herdenken we in 2019 groots met twee grote colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog en een educatief Basecamp op de Vlagheide te Schijndel.

Route Zuid
Op zaterdag 14 september is een colonne van 400 originele legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog op de weg te bewonderen. Om 09:00u vertrekken de voertuigen vanuit Leopoldsburg in België en volgen dezelfde route als de bevrijders in 1944 via Valkenswaard, Aalst naar Eindhoven. Daar hebben ze op de Kennedylaan een lunchstop van 12:30u - 14:00u waarin het mogelijk is om de voertuigen van dichtbij te bekijken. Vervolgens rijden ze door via Son en Breugel en Sint-Oedenrode naar Veghel om tegen 16:00u via Eerde op het Basecamp bij Schijndel te eindigen.

Basecamp DZA – Vlagheide
Van zondag 15 tot en met zaterdag 21 september is het Basecamp van 09:00u tot 18:00u geopend voor het publiek. Op het Basecamp, een kampement in tweede wereldoorlog stijl, zijn veel van de deelnemende voertuigen de hele week nog van dichtbij bekijken. Daarnaast wordt hier op een educatieve manier aan de hand van displays verteld hoe het er in de oorlog in uw eigen omgeving aan toe ging en hoe onze bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten.

Programma Basecamp
15 september: Flyby historische vliegtuigen 17 september: Parachutisten dropping naast het basecamp 19 september: Veteranen dag 21 september: Flyby historische vliegtuigen. Niet alleen het leven van de soldaten aan het front wordt hier uitgebeeld. Om 'het gevecht' mogelijk te maken zit er een heel aantal disciplines achter het front, hierop zal de nadruk komen. Je kan dan denken aan logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal etc. Het Basecamp is vinden aan de Dakotaweg in Schijndel.

Route Noord - De grootste bevrijdingsroute van Nederland
Op zondag 22 september om 07:00u vertrekken ruim 450 voertuigen van het Basecamp in Schijndel met als eindbestemming Nijmegen. Dit is in 2019 de grootste colonne met originele legervoertuigen uit de tweede wereldoorlog! Via Veghel, Mariaheide, Uden, Zeeland en Grave rijden ze naar Alverna waar we pauzeren van 09:30u - 13:00u. Vervolgens rijden ze via Overasselt, Heumen, Mook, Groesbeek en Berg en Dal naar Nijmegen. Ze zullen tegen 15:30u finishen in Nijmegen ter hoogte van de brug "de Oversteek" waar de amfibische voertuigen in het water zijn te bewonderen. Voor meer informatie en de mogelijkheid om vooraf tickets aan te schaffen zie website: www.omg2019.nl