Afbeelding

TED-talks over fakenews en kunstmatige intelligentie

Algemeen Meierijstad

Meierijstad - De derde editie van TEDxVeghel wordt gehouden op 4 oktober. TEDx-sprekers Marc Teerlink en Daniëlle Arets zullen hun licht laten schijnen over kunstmatige Intelligentie en fake news.

Kunstmatige intelligentie (KI) oftewel artifical intelligence (AI), je kunt geen tijdschrift of krant openslaan of het gaat hier wel over. Een ding is zeker, KI is de basis voor verandering op wereldwijde schaal. Wanneer je hierbij stil staat, is het toch bizar te bedenken dat dit alles mogelijk wordt gemaakt door een wiskundige formule, een algoritme. In programmeertaal is een algoritme een simpele instructie, een code om een probleem op te lossen. Zo kan de maker van het algoritme van tevoren bepalen wat er gebeurt in een bepaalde situatie. Algoritmes verwerken razendsnel informatie en kunnen helpen om complexe beslissingen te nemen. Zo kunnen algoritmes helpen om verkeersstromen in de gaten te houden, criminaliteit te analyseren en zelfs criminaliteit voor te zijn met voorspellende algoritmes.

Algoritme en fake news
Belangrijk om te weten is dat algoritmes breed ingezet kunnen worden, zoals bijvoorbeeld om fake news (nepnieuws) op te sporen op sociale media. Fake news is desinformatie verhuld als nieuws, dat verspreid wordt via websites, sociale media en traditionele media, met als doel het maken van winst óf het beïnvloeden van de publieke opinie. Je kunt hierbij zeker denken aan het beïnvloeden van politieke kwesties. De vraag is: is dit nieuw? Hebben we hier in het verleden mee te maken gehad en zo ja, op welke manier? De belangrijkste vraag is: wat kunnen we hier persoonlijk aan doen? Je wilt uiteindelijk je eigen beslissingen nemen zonder beïnvloed te worden door fake news. "Het is bijzonder dat de TED-talk van twee sprekers over dit onderwerp gaat. Daaraan zie je dat het een onderwerp is wat enorm speelt", vertelt Linda Jacobs, bestuurslid TEDxVeghel. "Ik ben heel benieuwd hoe we in de toekomst te maken krijgen met deze fenomenen en of we dit herkennen door eenzelfde soort algoritme? Wat ik zou kunnen doen om dit tegen te gaan." Daniëlle Arets is associate lector en onderzoeker aan de Design Academy in Eindhoven en geeft daarnaast leiding aan een team van Journalistiek en Innovatie bij de Hogeschool Fontys Journalistiek. Daniëlle geeft vorm aan de toekomst van de journalistiek, waarbij waarheidsgetrouw nieuws onderwerp nummer één is. Marc Teerlink, is het zwaargewicht als het gaat over kunstmatige intelligentie. Marc is global vice president bij SAP en zijn TED-talk gaat over de impact van kunstmatige intelligentie maar dan in een realistisch perspectief. Banen! Welke gaan verdwijnen, welke zijn nieuw. Wat brengt het ons in de toekomst?
Kijk ook op www.tedxveghel.com.