Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Herdenken en vieren in de Knoptoren

Algemeen Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode - Koos van Schaïk werkte tijdens de Bevrijdingsdagen van Sint-Oedenrode als jonge Rode Kruisverpleegster in het Odagesticht en de naastgelegen kleuterschool, daar waar nu Odendael staat. Ze heeft haar ervaringen uit die tijd opgeschreven in het boek "Vriend en vijand – de oorlogsdagboeken van Koos van Schaïk", dat in 2005 is uitgegeven. In haar dagboek beschrijft Koos haar beklimming van de Knoptoren.

Op 13 september 1944 noteert ze: 'Wij brachten de week bang en wachtend door, schrikkend van elke ontploffing. Gisterenavond beklommen de dominee en negen verpleegster de toren van de protestantse kerk om te kijken of er aan de horizon iets te zien was. Ver weg konden we de artillerie horen. Wij gluurden door de spleten in de torenspits, toen we plotseling vuur en rookwolken ten noorden van Eindhoven zagen. Enkele seconden later hoorde we de ontploffing, maar de luchtdruk was op die hoogte niet zo groot, althans wij voelden haar niet. Later hoorden we dat beneden alles gerinkeld had. De brug tussen Eindhoven en een klein dorp was opgeblazen, en wij hadden het vanaf de toren gezien!'

Nu, 75 jaar later, wordt de Knoptoren uit dankbaarheid voor zo'n lange vreedzame periode versierd met de vlaggen van de bevrijders. En op zaterdag 14 en zondag 15 september zijn de Knoptoren en de Knoptorenkerk van 13 tot 17 uur wagenwijd open voor bezichtiging omdat het Monumentenweekend is, voor beklimming en voor het genieten van muzikale optredens. Op 14 september tussen 13 en 17 uur treden de groepen Irish Cream en Lucaia op met Ierse volksmuziek. Traditionele Ierse tunes, ruige drinkliederen, gevoelige gezongen ballads en melodieuze instrumentale nummers. De zes muzikanten van Irish Cream spelen afwisselend en ook samen met de danseressen van het familie-ensemble Lucaia. Moeder en dochter dansen virtuoos de Ierse stepdance, daarnaast zingen en musiceren ze ook.
Op 15 september van tussen 13 en 17 uur treedt het duo Pure Song op, bestaande uit zangeres Hetty Pronk-Verweij en pianist Kees Lambregts. Zij hebben voor deze middag een programma met korte optredens van akoestische liederen. Het repertoire bestaat uit Franse chansons en Nederlandse liederen. De chansons van Jacques Brel worden deels in het Frans, deels in het Nederlands gezongen met teksten van Herman van Veen. De Nederlandse liederen die aan bod komen zijn van o.a. Guus Meeuwis, Huub Oosterhuis en ook "Mag ik dan bij Jou" van Claudia de Breij. Verder staan songs van Adele en Leonard Cohen en blues van Etta James op het programma evenals piano improvisaties door Kees Lambregts.
De muzikale optredens kunt u gratis bezoeken, voor het beklimmen van de Knoptoren vragen we een kleine bijdrage die geheel ten goede komt aan het onderhoud. Voor €2,00 per persoon kunt u de toren beklimmen, kinderen t/m 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis de Knoptoren beklimmen.