Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 6dd0a9
Human Interest

85 Hulptransporten voor Hans Nieuwkamp

Sint-Oedenrode / Meierijstad - In de afgelopen jaren heeft Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa een vast schema voor het lossen van spullen en de controlebezoeken ontwikkeld. Op de maandag van het laatste bezoek, enkele weken geleden, waren al twee opleggers gelost. Aansluitend is op dinsdag de derde oplegger gelost bij het plaatselijke kinderziekenhuis. Bewust hebben de vrijwilligers er voor gekozen om zelf niet meer te sjouwen. De tijdsduur van lossen is hiermee niet vertraagd. Ze hadden een goede ploeg: het internationale reddingsteam van Romny heeft geholpen.

De derde oplegger had achterop een zware last en de mooiste hulpgoederen stonden tegen het kopschot: twee uitrustingen voor een gymzaal. De vertegenwoordiging van alle basisscholen en sportaangelegenheden (een tweeling) waren hierbij aanwezig om te kijken wat ze kregen. Zij geven aan dit nog niet te hebben en daarmee zijn de gymzaalinrichtingen van Janssen Fritsen een succes en voor herhaling vatbaar. De woensdag en donderdag stonden in het teken van bezoeken aan een basisschool met peuterspeelzaal en een ziekenhuis in de naastgelegen provincie. Een stap terug in de tijd waar een röntgenapparaat stond uit het tijdperk van de 60-er jaren, een stevig Russisch model. Ook hebben de Nederlanders de gelegenheid gebruikt om de werkwijze van sponsorwerving en bekostiging uit te leggen. De dieselbijdrage vanuit Romny is zeer welkom en scheelt in de uitgaven.
Op donderdagavond was het tijd voor afscheid. Met een viering van het 85e hulptransport van Hans Nieuwkamp. Daarna pakten de mannen een goede nachtrust om in drie dagen weer terug naar Nederland te gaan. Het volgende transport zal op 3 oktober vertrekken. Dan zal er een ambulance meegaan. 

85e rit Hans Nieuwkamp
Het stond hier voor al te lezen; Hans Nieuwkamp beleefde zijn 85e hulptransport. We gaan terug in de tijd. We hebben het over de vroege bestaansjaren van de Stichting Sint-Oedenrode helpt Polen. In de tijd dat het IJzeren Gordijn en De Muur nog bestonden, was in Polen een grote behoefte aan hulpgoederen en meerdere keren per jaar vertrokken er konvooien met vrachtwagens, busjes en bakwagens. Een rit naar Polen ging door West-Duitsland wat toen nog de Bondsrepubliek Duitsland was tot aan de Frankfurt an der Oder (de grens met Oost Duitsland) en een lange wachttijd met "irritante" militairen en grensbewakers. In Polen werden de hulpgoederen bij de weeshuizen, hulpinstellingen en de mensen thuis bezorgd. Meestal in een vast aantal plaatsen waar dan een langdurige relatie werd opgebouwd.
In die tijd heeft ook Hans Nieuwkamp vele hulptransporten meegereden, verzorgd en aan het einde zelfs geregeld. De techniek van de transportmiddelen ging steeds vooruit en er kon steeds meer mee in één lading. De laatste jaren tot en met 2014 is Stichting Sint-Oedenrode helpt Polen niet meer dan twee man sterk en steevast vertrok Hans Nieuwkamp met Frans van Rooij na de kerstmaaltijd naar Polen om net voor Oudejaarsdag terug te zijn (als alles meezat). Inmiddels hoort Polen tot de EU en zijn de wegen allengs beter, mede gesubsidieerd door de EU. Eind 2014 veranderde er van alles tegelijk: de Stichting Meierijstad Helpt Oost-Europa werd opgericht om het blikveld te verleggen van Polen naar andere Oost-Europese landen. Hans Nieuwkamp is de grondlegger van deze "doorstart". 
Het vieren van 85 hulptransporten is een gigantische prestatie en uniek in Nederland. Daarom is het goed om hier binnen Sint-Oedenrode en Meierijstad bij stil te staan. De viering is niet al te uitbundig geweest, want alle mogelijke middelen dienen zo veel mogelijk terecht te komen bij de hulpvragende mensen in Romny en omgeving. Dit jaar heeft de Stichting twee provincies om te ondersteunen en dit zal groeien tot nog eens zeven provincies extra. Als ze er tenminste overeenstemming over krijgen aankomende oktober. Op naar nummer 86!

Ga naar meierijstadhelptoosteuropa.nl voor alle informatie. Correspondentieadres: Valstraat 7 – 5491 BH – Sint-Oedenrode. Bank IBAN: NL11 SNSB 0907 6348 77. E-mail: meierijstadhelptoosteuropa@gmail.com
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!