Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 6a1ca8
Historie

Nog nooit vertoonde stukken in bevrijdingstentoonstelling

Sint-Oedenrode - In september is het 75 jaar geleden dat Sint-Oedenrode werd bevrijd. Met de geallieerde luchtlandingen op zondag 17 september 1944 viel de vrijheid bijna letterlijk uit de lucht. Aan een donkere periode van meer dan vier jaar kwam toen een eind en daar staan we rond 17 september uitgebreid bij stil. Rooienaar Hans Vervoort toont samen met de Oranjevereniging Sint-Oedenrode van 7 tot en met 22 september een deel van zijn enorme collectie oorlogsmaterialen in de Beckart in Nijnsel.

"Tja, vanwaar die belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog?" herhaalt Hans. "Ik was eigenlijk altijd al geïnteresseerd in geschiedenis. Niet speciaal in de oorlog, ook de Romeinen en de Gouden Eeuw hebben mijn interesse. Een tante van me uit Liempde vertelde altijd spannende verhalen over de oorlog. Dat sprak me enorm aan. Zij gaf me vijftig jaar geleden een Engelse bajonet, een knijpkat(1), een krantje en voedselbonnen. Dat was het begin van mijn, inmiddels enorme, verzameling oorlogsspullen. Het zijn spullen die ik nog steeds heb."
Die spullen die Hans van zijn tante kreeg, waren zoals gezegd het begin van de inmiddels zeer uitgebreide verzameling. Omdat Hans vanaf het begin zijn spullen ten toon stelde, groeide zijn verzameling behoorlijk snel. "Zeker in de jaren '60 en '70 waren er onder de mensen nog heel veel oorlogsspullen. Mensen die mijn tentoonstellingen bezochten, gaven me vaak spullen die ze nog ergens op zolder hadden liggen", vervolgt Vervoort. "In het begin verzamelde ik alles, het maakte niet uit waar het vandaan kwam. Amerikaans, Engels, Duits, Nederlands, Indisch of zelfs Japans. Als het maar uit de Tweede Wereldoorlog kwam was het goed. Maar omdat mijn opslagruimte niet onbeperkt is, ben ik me gaan specialiseren. Het verre oosten viel als eerste af en nu bestaat mijn verzameling in hoofdzaak uit spullen van de 101 Airborne division."

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Viert u Halloween?Reageren!