Afbeelding

1 juli: Dag van de Huis-aan-Huiskrant

Algemeen Oproep MooiRooi.nl / Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode - De Huis-aan-Huiskrant is één van de laatste bastions van vrije meningsuiting in uw nabije omgeving. De lokale redacteuren en fotografen kennen het dorp, de stad, de wijk en de straat op zijn duimpje, plus de historie ervan, en dat koesteren wij. Natuurlijk staat de Huis-aan-Huiskrant onder druk, maar is daarbij niet anders dan regionale en landelijke papieren kranten. We leven immers in het digitale tijdperk. Daar staan we bij stil op de landelijke Dag van de Huis-aan-Huiskrant die DeMooiRooiKrant vorig jaar in het leven heeft geroepen. De Week van de Huis-aan-Huiskrant loopt van 1 t/m 7 juli. Een hele mond vol steeds. Vindt u het goed als we voortaan de afkorting gebruiken?

Waar veel mensen de HaH nog zien als een veredeld reclameblaadje is de maatschappelijke functie van het drukwerk niet te miskennen, al zal dat bij elk HaH natuurlijk verschillend zijn. Want evenals elk dorp zijn eigen identiteit heeft, heeft elke HaH-krant die óók. Het wordt gebruikt om relevant nieuws dicht bij te brengen. Vaak zal dit belangrijker of interessanter nieuws voor de lezers zijn dan nieuws van elders in de regio, of (veel) verder weg.

Neem de vergaderingen van de lokale politiek. Al staan de verslagen daarvan ook regelmatig in regionale of zelfs landelijke dagbladen, een HaH-krant kan zich focussen op de lokale elementen daaruit en daarmee het belangrijkste nieuws voor de lokale lezers als het ware 'filteren'. Vooral in grotere (fusie-)gemeentes is lang niet al het politieke nieuws voor lokale lezers relevant of interessant.

De HaH-krant is ook bij uitstek het medium om lezers op de hoogte te houden van wat de politie allemaal doet, al zullen de echte '112-spotters' niet op de papieren krant willen wachten en via de digitale media de vinger aan de pols houden. Geen probleem: de meeste HaH-kranten hebben ook een digitaal nieuwsportal dat daar 'bovenop zit'. Zo ook MooiRooi.nl, met bijna drie miljoen pageviews een serieus online nieuwsplatform. Deze website was er al ruim voor de start van DeMooiRooiKrant. Zo'n dertien jaar geleden pionierde Bas van Turnhout met het starten van de eerste lokale nieuwssite in de verre regio. In de jaren daarna volgden er meerdere Mooi-sites. Het concept maakte een vlucht omhoog, toen verschillende sites binnen enkele jaren ook een HaH-blad uit gingen geven.

Van Sufferdje tot Klokkenluider
We hadden het al even over het imago van de HaH-krant. U weet wel: advertenties, onbelangrijk nieuws en 'makkelijke' persberichten of knippen en plakken uit andere media. "Het plaatselijk sufferdje" worden ze wel eens smalend genoemd. Sufferdjes zullen er her en der nog wel zijn, al zien we ze gelukkig steeds minder. Op veel plekken zijn HaH-kranten juist uiterst serieus met hun vak bezig. Ze proberen in bepaalde gevallen klokkenluider te zijn en de luis in de pels van de lokale politiek. Bedrijven en verenigingen krijgen dankzij het lokale weekblad een ideaal podium om van zich te doen spreken.

Problemen, maar vooral kansen staan centraal tijdens de Dag van de Huis-aan-Huiskrant. De Dag is namelijk ook bedoeld om niet alleen een etalage te zijn voor adverteerders, propagandisten, verhalenvertellers en human interest, maar zelf ook eens in de spotlights te staan. Dat de Dag van de HaH valt op 1 juli, is geen toeval. Een rustige datum, maar dat is bewust, zegt Bas van Turnhout, één van de directeuren van DeMooiRooiKrant. "Dan begint de komkommertijd, traditioneel een lastige tijd voor media. Een perfect moment om te laten zien wat de krant dan kan toevoegen!" Tijdens de Week van de Huis-aan-Huis-krant treedt DeMooiRooiKrant op een ludieke manier naar buiten. Op woensdagmorgen lopen twee 'klassieke' krantenjongens door het Rooise centrum om de krant aan te prijzen. Daarnaast houden we een leuke fotoactie en worden ondernemers verrast met interessante kortingen, waar we speciaal voor langs komen. Ook op verzoek! Ben jij ondernemer en wil jij een scherpe korting? Geef ons een seintje en we komen langs zodat u gegarandeerd een mooie korting wint! Stuur een email naar redactie@demooirooikrant.nl

Meedoen
U kunt zelf meedoen aan deze bijzondere week door de lokale krant eens extra goed door te lezen, of door de redactie op te zoeken en hen te complimenteren met hun harde werk. Heeft u zelf nieuws voor hen, laat de verslaggevers dat vooral ook weten! Wilt u in het kader van deze week in uw buurt ook een activiteit organiseren? Meld dat dan via redactie@demooirooikrant.nl.

DeMooiRooiKrant, hét Huis-aan-Huisblad voor Sint-Oedenrode is gevestigd in Mediahuis Meierijstad, Heuvel 7, Sint-Oedenrode. Tel: 0413-479322.