Afbeelding

Een klein dorp in een grote oorlog

Algemeen

Sint-Oedenrode - De volgende morgen, het is inmiddels pinksterzondag, mag Toon met de andere gevangenen vrij rondlopen voor de fabriek. De strijd heeft hij in elk geval overleeft, maar wat zou er nu komen, denkt hij? "Zal ik de Duitsers vertellen dat ik hier uit Rooi kom en graag naar huis wil. Hoe zouden ze daarop reageren? De kans dat ze me laten gaan lijkt me heel klein, ze zullen me eerder nog meer in de gaten houden en zeker denken dat ik wil ontsnappen. Voorlopig kan ik beter maar wijselijk mijn mond dicht houden. Ik ken de fabriek als mijn eigen vestzak en misschien doet er zich nog wel een kans voor om te ontsnappen. Laat ik me voorlopig maar rustig en onopvallend gedragen."

HOOFDSTUK 6: ONTSNAPT UIT GEVANGENSCHAP

Rond een uur of acht hoort Toon schieten vanuit de richting van het Diependaal. Hij moet meteen denken aan zijn maten, die de nacht op de Sloef door zouden brengen. "Wisten zij maar dat wij hier zitten. Die tien Duitsers die ons bewaken, kunnen zij wel de baas." Het schieten duurt zeker anderhalf uur en zolang als er geschoten wordt, houden onze jongens stand.

Tegen een uur of halfelf ziet Toon hoe een tiental Nederlandse militairen, die door de Duitsers gevangen zijn genomen, net als hij ook naar Kamp Oda wordt gebracht. Onder hen is ook kapitein van Oorschot. Het blijkt dat ze rond acht uur met de Duitsers op de Sloef in een vuurgevecht zijn geraakt. "We hebben de nacht op de hooizolder doorgebracht", vertelt Van Oorschot. "Buiten hadden we een wachtpost ingericht waarbij we elkaar om de twee uur afwisselden. Tegen acht uur zag de wacht een Duitse verkenningseenheid. Die kwamen recht naar ons toe, het kan bijna niet anders dan dat we zijn verraden. Meteen nadat we de Duitsers zagen, zijn we met z'n allen in de verdediging gegaan. We hebben het goed anderhalf uur volgehouden en gevochten tot de laatste kogel. Ik denk dat er vier of vijf van ons zijn gesneuveld. Maar ik heb ze niet kunnen tellen of verzorgen, daar gaven de Duitsers me geen toestemming voor." Toon mist onder de Nederlandse gevangenen echter Jozef Schrijnemaekers, de Amsterdammer met het Duitse accent. Maar Van Oorschot kan niet vertellen of Jozef ontsnapt is of zich onder de slachtoffers bevindt.

Lees woensdag dit spannende verhaal verder in DeMooiRooiKrant.

Ties en Hend met andere kinderen op de Rooise Markt.