John van de Laar, zoon van klompenmaker Jan van de Laar, sprak de mensen toe over het ambacht.
John van de Laar, zoon van klompenmaker Jan van de Laar, sprak de mensen toe over het ambacht. Foto: Caroline van der Linden

Klompenwerkplaats van de Toekomst geopend

Algemeen Kunst en Cultuur

Sint-Oedenrode – Klompen zijn al eeuwen lang ideaal schoeisel voor de modderige Nederlandse grond. In de innovatieve werkplaats van De Gasthuishoeve combineert de stichting traditionele klompenmachines met nieuwe methoden en technieken, om de mooie klompenambacht op eigentijdse wijze nog jaren te laten voortbestaan. Afgelopen vrijdag vond hier de officiële, feestelijke opening plaats van de Klompenwerkplaats van de Toekomst.

Eric van de Hurk, eigenaar van De Gasthuishoeve, produceerde onder het toeziend oog van vele belangstellenden, het eerste paar klompen op de oude machines van klompenfamilie Van de Laar. Mevrouw van de Laar – weduwe van klompenmaker Jan – verrichtte de officiële openingshandeling. Stichting Klompenwerkplaats van de Toekomst een samenwerkingsovereenkomst met Stichting Landschapsfonds Het Groene Woud. Hierin werd overeengekomen dat er een jaarlijkse financiële afdracht wordt gedaan aan het landschapsfonds, ter versterking van het kenmerkende coulisselandschap. Omdat de Klompenwerkplaats in de Gasthuishoeve zich óók als klompenkenniscentrum manifesteert, kwamen deze middag diverse betrokkenen aan het woord die het centrum een extra impuls geven. Vertegenwoordigers van Campus Westenwind, AKV St. Joost, de Brabantse Populierenvereniging, Podopraktijk Gemert en het Centrum voor Biobased Economy van Avans Hogeschool waren allen aanwezig. Frans v.d. Beerendonk, voorzitter van de Brabantse Populierenvereniging gaat nog even terug in de tijd. "Ik ben geboren naast de schoorsteen van klompenfabriek v.d. Velden. We gingen altijd op klompen naar de lagere school, behalve als er sneeuw lag. De loop (de sloot) liep dan over en de sneeuw plakte aan je klompen. Dan konden we echt niet lopen en deden we laarzen aan."

Lees aanstaande woensdag verder in DeMooiRooiKrant.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding