Logo mooirooi.nl
Bijzonder bezoek in de schoolklas.   | Fotonummer: e70c9f
Bijzonder bezoek in de schoolklas.
Historie

Koster Brock ontwaakt

Sint-Oedenrode - Afgelopen week zijn twee acteurs die meespelen in het koster Brock-project wat ook 'Ken jij jouw opa's, opa's opa?' heet, in de deelnemende groepen van de Rooise scholen op bezoek gekomen om de leerlingen te vertellen over het project. De veldwachter en het hulpje van de smid brachten de brief van koster Brock mee en daarmee zijn de voorbereidingen voor het project gestart! Dat ging met de nodige hilariteit gepaard en uiteraard vonden de kinderen dit heel erg leuk.

Wat is het koster Brock-project?
Dit project beoogt de Rooise koster Adrianus Cornelus Brock (1775-1834), wiens manuscripten door de Stichting Roois Cultureel Erfgoed (RCE) in 2003 in boekvorm zijn uitgegeven, te doen herleven. Koster Brock neemt alle kinderen uit groep vijf van het primair onderwijs op een wandeling mee door Sint-Oedenrode, of andersom: de kinderen nemen koster Brock mee door het huidige Sint-Oedenrode. Onderweg doen ze markante plaatsen en gebouwen aan, aan de hand waarvan koster Brock vertelt hoe het was weleer. Acteurs, ambachtslieden, musici en dansers laten ter plekke de tijd herleven. Kinderen worden er uitdrukkelijk bij betrokken en ook in de voorbereiding hebben ze al het een en ander op school aangeleerd gekregen.

Het project tracht de kinderen respect en trots bij te brengen betreffende de geschiedenis van hun geboorte-, c.q. woonplaats en het resterende cultureel erfgoed. Om dit te realiseren is er een groep van zo'n 60 vrijwilligers die belangeloos hun tijd beschikbaar stellen om op die twee dagen de kinderen te ontvangen en hen laten beleven wat vroeger heel gewoon was. De dag start met een kort toneelstuk op het Kerkplein, waarin de kinderen mee terug in de tijd van koster Brock worden genomen. Na deze opening maken de kinderen in groepjes een wandeling langs verschillende gebouwen en/of plekken die belangrijk zijn voor Sint-Oedenrode en haar geschiedenis. Overal voeren zij ook een activiteit uit. Het koster Brock project is inmiddels bekend en zeer geliefd zoals blijkt uit een reactie van een leerling: "Niet leuk dat ik blijf zitten in groep 5 maar: hoera, kan ik nog een keer naar koster Brock!"

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Heeft u zin in Carnaval?Reageren!