Afbeelding

Oversteekplaats Schijndelseweg wordt eindelijk aangepast

Algemeen

Sint-Oedenrode - De ontsluiting van de woonwijk Heikant en bedrijventerrein De Kampen in Sint-Oedenrode wordt aangepast. In de zomer 2018 heeft gemeente Meierijstad de buurtvereniging, basisscholen, sportverenigingen en het bedrijfsleven uitgenodigd mee te denken hoe de verkeersafwikkeling en veiligheid verder verbeterd kunnen worden. Het college van B&W heeft besloten tot de aanpak van de kruising Gerbrandystraat-Pijnhorstweg-Schijndelseweg. Ook komt er een knip tussen de woonwijk en het bedrijventerrein.

Onderzoek
Nu de woningbouw in Heikant (Sluitappel-Noord) bijna voltooid is, nadert de wijk de eindfase. De verkeersintensiteit is toegenomen en daarmee ook de druk op de aansluitende wegen zoals de Schijndelseweg en de Noordelijke Randweg. In een onderzoek is de hele wijk Heikant (inclusief bedrijventerrein De Kampen) onder de loep genomen. De effecten van wel of niet ontsluiten van de woonwijk via het bedrijventerrein zijn ook onderzocht. Het onderzoek is uitgevoerd door Arcadis.

Maatregelen kruisingen
Op en rondom de kruising Gerbrandystraat-Pijnhorstweg-Schijndelseweg komen maatregelen. De maatregelen hebben als doel om de zichtbaarheid van de kruising te vergoten en de snelheid ter plaatse te verlagen. Gedacht wordt aan het verhogen van het kruisingsvlak, het aanbrengen van een extra voetgangersoversteekplaats aan de noordzijde van de kruising, aanbrengen van markeringen en rode fietspaden, aanpassen van de bebording én maatregelen die het inhalen van de bus tegengaan. De uitvoering gebeurt in combinatie met de al geplande reconstructiewerkzaamheden van de Schijndelseweg; op die manier wordt de hinder beperkt. Dit jaar wordt een en ander voorbereid en de uitvoering is in 2020. In het 2e kwartaal 2019 worden op de kruisingen van Marie Curiestraat en Alfred Nobelstraat met de Noordelijke Randweg maatregelen getroffen om de zichtbaarheid van het fietsverkeer te vergroten.

Knip Colijnstraat – Alfred Nobelstraat
Tot nu toe is de Heikant ontsloten via de Marie Curiestraat en de Gerbrandystraat, maar voor een klein deel van de woningen ook nog via de route Colijnstraat-Alfred Nobelstraat-Noordelijke Randweg. Een dergelijke ontsluiting van een woonwijk via een bedrijventerrein is niet gebruikelijk. De knip tussen Colijnstraat en Alfred-Nobelstraat was ook al voorzien in de afbouwplannen van de wijk, maar was nog niet tot uitvoering gekomen. Het College wil de beoogde eindsituatie nu alsnog realiseren. Volgens wethouder Harry van Rooijen laat het onderzoek zien dat de andere wijkontsluitingswegen inderdaad toereikend zijn voor verkeer in en uit de woonwijk. Voor het aanbrengen van een knip is een verkeersbesluit noodzakelijk. Publicatie daarvan volgt binnenkort.