Logo mooirooi.nl
Dit is het dierenparkje waar het verhaal over gaat.   | Fotonummer: e25115
Dit is het dierenparkje waar het verhaal over gaat. (Foto: )
Meierijstad

'Dierenparkje Veghel-Zuid mag niet verloren gaan'

Meierijstad / Veghel - Er kuieren op deze druiligere woensdagmiddag ongeveer 25 dieren door het dierenparkje in Veghel-Zuid. "Na de babyboom van komend voorjaar verwacht ik dat we zo'n 40 beesten hebben. Daarvan gaan er een aantal naar het Julianapark", zegt Jolanda Burger, beheerder van Dierenpark Veghel-Zuid.

Door: Ties van Dooren

Eigenlijk dekt de term beheerder de lading allang niet meer. Jolanda is het manusje-van-alles. Zonder haar is het dierenparkje in Veghel-Zuid momenteel ten dode opgeschreven. "Daar moet verandering in komen. Het dierenparkje mag niet verloren gaan en daarom ben ik hard op zoek naar vrijwilligers", vertelt Jolanda. Het werk bestaat uit onder andere voeren, mest opruimen en allerlei onderhoudswerkzaamheden.

Versterkingen
Ze wordt op een paar momenten bijgestaan door enkele vrijwilligers. Jan Keurlings, sinds jaar en dag erg begaan met Veghel-Zuid, is een van hen. Elke woensdag helpt hij Jolanda waar nodig. "Het is belangrijk dat Jolanda wat zekerheid krijgt op het gebied van hulp. Ik ga binnenkort langs de deuren om te vragen of er iemand wil helpen. Het is geweldig wat Jolanda doet, maar er moeten een paar versterkingen bij komen. Het is echt leuk om te doen", verzekert hij. Jolanda knikt hevig terwijl ze een van de twee alpaca's een aai over zijn bol geeft. "De beesten zijn het leukste wat er is. Ik kom hier echt even tot rust. Het is heerlijk om lekker in de buitenlucht te zijn." Haar dertienjarige dochter vindt het ook prachtig om mee te helpen. "Als je niet bang bent voor dieren dan is dit voor bijna iedereen leuk. Dat zie je ook. Een heleboel mensen stoppen en kijken even naar de dieren en proberen ze te aaien. Jong en oud." Jolanda heeft alle dieren een naam gegeven en neemt het vrijwilligerswerk zelfs mee naar huis. "Ik heb al verschillende keren een beest mee naar huis genomen. Pas nog een jong hertje wat was afgestoten door haar moeder. De binding met de dieren is sterk", stelt ze.

Lui
Een aantal jaar geleden leek het dierenparkje te verdwijnen. De buurt stak er een stokje voor. Jolanda vervolgt: "Terecht! Maar wat ik jammer vind, is dat ze daarna te lui zijn om een handje toe te steken. Dit park hoort bij de wijk en dat moeten we samen in stand houden."
Jolanda heeft grote plannen met het park en de dieren. "Toen ik hier voor het eerst kwam, schoten de dieren alle kanten op. Inmiddels eten ze letterlijk en figuurlijk uit mijn hand. Voor kinderen is het parkje, mits onder begeleiding, prima toegankelijk. Het zou leuk zijn als we er een soort kinderboerderij van kunnen maken." Ook daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Jan vult aan: "Het dierenpark verdient meer aandacht. Dat vindt de Wijkraad Veghel-Zuid ook. Ik hoop dat de wijk bereid is zich in te zetten voor het wel en wee van Dierenpark Veghel-Zuid." Jan hoopt een mooi groepje vrijwilligers te charteren. "Er moet hulp komen. Verder ben ik bezig om verbinding te leggen met De Vijfmaster."
Geïnteresseerden kunnen zich kenbaar maken via mail: dier.mens.natuur.meierijstad@gmail.com. "Alle kleine beetjes helpen. Het tijdstip, de werkzaamheden en de duur? Daar komen we wel uit", besluit Jolanda. Ook financiële steun is van harte welkom.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!