Logo mooirooi.nl
Inge bij haar uitlaatveld.   | Fotonummer: 632025
Inge bij haar uitlaatveld. (Foto: Jeroen van de Sande)
Op de koffie bij...

"Is tijdens Carnaval je kater daar? Dan sta ik voor je beesten klaar!"

Sint-Oedenrode - Net als in de rest van het buitengebied van Sint-Oedenrode lijkt het me logisch om ook aan de Espendonk achterom te gaan. Voor ik bij het klassiek houten 'boerendeurtje' ben, merkt een wakkere waakhond me vanachter de muur op. Al hoeft hij me niet af te schrikken neemt hij zijn taak serieus, want het blaffen zullen ze in Boskant horen. De deur is op slot, dus ik loop toch maar naar voren. Daar doet Inge Rijkers met een brede glimlach de deur open. Ze is niet de enige die me opwacht…

Door: Jeroen van de Sande

Een klein hondje kruipt schuchter weg onder tafel, zodra we de woonkamer instappen. Eén, nee twee katten komen nieuwsgierig kijken wie ik ben. Zelf heb ik ook een huisdier en omdat mijn ouders al jaren een hond hebben, voel ik me niet ongemakkelijk. Inge logischerwijs al helemaal niet. Zij is één met de dierenwereld. Daarom heeft ze de opleiding diermanagement aan de Helicon afgerond om in die branche aan het werk te gaan. "Ik heb me na de studie breed georiënteerd, maar ik kon geen passende baan vinden. Ik volgde op school een trimcursus als keuzevak. Dat vond ik interessant, net als het uitlaten en verzorgen van dieren. Toen dacht ik 'waarom begin ik niet voor mezelf?' Zo is HKH dierverzorging ontstaan. Inge verzorgt nu dagelijks dieren, laat honden uit en runt een eigen trimsalon. HKH staat voor Huis- en Kleine Hobbydieren", legt Inge me uit, zodat ik niet meer hoefde te puzzelen in mijn hoofd. Haar onderneming draait inmiddels op volle toeren. 
Tijdens ons gesprek kijk ik achter Inge door naar buiten. Ze woont ruim met uitzicht op weilanden en een stukje bos. Een groot grasveld is haar domein, hoor ik haar vertellen. "Ik laat honden uit voor andere mensen. Individueel, maar ook in groepjes. Ik maak vrijwel dagelijks een grote ronde, pik de honden op en laat ze hier los. Ik weet precies hoe ik met de dieren om moet gaan. Drukke honden krijg ik rustig en afwachtende honden neem ik op sleeptouw. Dat gaat eigenlijk altijd goed", klinkt ze zelfverzekerd. Klanten van HKH dierverzorging kunnen inloggen in een systeem om hun hond aan te melden voor de uitlaatservice. Tot een avond van te voren is het mogelijk om Inge de volgende dag in te schakelen. 

Dieren verzorgen tijdens Carnaval
Inge is bezig met het verkrijgen van een keurmerk. "Dat is niet verplicht, maar op die manier kan ik laten zien dat ik een professionele uitlaatservice ben. Dit jaar hoop ik het keurmerk binnen te hebben." Tijdens de Carnaval zullen aardig wat mensen van haar professionaliteit gebruik willen maken. Ze willen een feestje bouwen, maar wat te doen met de trouwe viervoeter, de kat, het pluizige konijn of de cavia van de kinderen? Inge biedt een oplossing. "Is tijdens Carnaval je kater daar? Dan sta ik voor je beesten klaar! Het is slim om mij nu alvast te boeken. Dan hoef je er in het café niet meer aan te denken." 

Zeker niet alleen honden
HKH dierverzorging verzorgt zeker niet alleen honden. Inge weet van alle dieren iets en soms leest ze zich extra in. "Ik heb met alpaca's gewerkt, verzorg veel paarden, maar wil ook met reptielen aan de slag. Ik sta overal voor open." Vooral tijdens vakanties weten mensen vaak niet door wie ze hun dieren moeten laten verzorgen. Je kunt ook niet telkens de buurvrouw vragen en ook al is er iemand die de taak op zich wil nemen… doet die persoon het dan wel goed?! Inge weet precies wat goed is voor een dier. "Dat ik moet werken als andere mensen vrij zijn, vind ik niet erg. Ik neem met liefde en plezier de verzorging van dieren op me. Wat voor dieren het ook zijn!" Ik zie aan Inge dat ze vurig hoopt op nieuwe adressen waar ze haar liefde voor het dierenrijk kan uitstorten. 

Terwijl we het gesprek afronden zie en hoor ik buiten nog wat dieren voorbij komen. De hond die me zo actief begroette, kijkt me dit keer verwachtingsvol aan, wachtend om geaaid te worden. Helaas heb ik daar geen tijd voor en dus loop ik weer naar de houten deur. Ik roep 'doei!', maar de voortreffelijke waakhond weet me alweer te overstemmen. 
 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u met Kerst uit eten?Reageren!