Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: b16e88
Column

Bellen met de burgemeester

Meierijstad - Burgemeester Kees van Rooij zocht deze week op allerlei plekken de samenwerking op. Zijn week stond dan ook vooral in het teken van verbinding.

Tekst: Yente van den Dungen

Dinsdag bezocht de burgemeester de HAS Food Experience, waar studenten innovatieve en praktische oplossingen rond de problemen in de voedselketen presenteerden. Van Rooij was daar vanuit zijn rol binnen AgriFoodCapital en zag veel goede voorbeelden. "Het ging over het gebruik van algen in voedingsmiddelen tot verpakkingen die composteerbaar zijn." Interessant natuurlijk voor een gemeente als Meierijstad, waar onderwerpen als duurzaamheid en het tegengaan van verspilling hoog op de agenda staan." Ook is de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt belangrijk. De burgemeester draagt er graag aan bij om de verbinding tussen deze studenten en ondernemers in Meierijstad te verstevigen. "Studenten zijn toch de toekomstige werknemers en ondernemers van onze regio."

Over de gemeentegrenzen kijken
De burgemeester was ook aanwezig op een bijeenkomst in Oss waar raadsleden uit de regio Noordoost Brabant samen kwamen om met elkaar te discussiëren over belangrijke thema's in de regionale samenwerking. Het ging deze keer over de thema's energietransitie en veiligheid. Van Rooij benadrukt dat deze samenwerking er al is, maar dat het goed is dat raadsleden over de gemeentegrenzen heen kijken en over deze onderwerpen met elkaar in gesprek gaan."

Innovatie
Samen met het College en onder andere de directie had de burgemeester een sessie hoe de gemeente op een innovatieve manier om kan gaan met een veranderende en ook complexere samenleving. "Je ziet dat mensen elkaar makkelijker weten te vinden, zich verenigingen in netwerken en daardoor sneller tot een initiatief of oplossing komen. Aan de andere kant staan onderwerpen niet op zichzelf. Je kunt bijvoorbeeld wel meer willen bouwen, maar duurzaamheid is daar tegenwoordig onvoorwaardelijk aan verbonden." In een tijd van sociale media gaan processen ook veel sneller. "We zien hoe mensen via sociale media een behoorlijke impact kunnen genereren." In Meierijstad is het na twee jaar beleid schrijven en harmoniseren volgens Van Rooij nu tijd om echt dingen te doen.

Greenport Venlo
In Sint-Oedenrode sprak de burgemeester met Stephan Satijn, oud-wethouder van de stad Venlo en nu voorzitter van een groot economisch platform van de regio Greenport Venlo (Economic Development Board (EDB) in Noord-Limburg). Zij kwamen tot de conclusie dat ze elkaar als regio's iets te bieden hebben en dat de verbinding verstevigd kan worden. Volgens de burgemeester is samenwerken met bedrijven in de regio Greenport Venlo interessant. "Het is een logistieke hotspot naar het Duitse achterland." Bovendien kunnen bedrijven in de omgeving van Meierijstad en Venlo elkaar goed aanvullen. Als regio's kunnen we elkaar versterken."
Van Rooij ging de afgelopen week niet alleen op bezoek bij scholen en organisaties, maar ging ook naar de burger toe. Zo was hij aanwezig bij een ceremonie waar mensen het Nederlanderschap kregen, mocht hij de oudste inwoonster van Meierijstad feliciteren met haar 105de verjaardag en was hij beschikbaar voor de opnames van de nieuwe sinterklaasfilm, waarvoor veel mensen uit Schijndel zich inzetten. "Zo ben je ook weer heel nadrukkelijk verbonden met de samenleving."


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Bent u blij dat de werkweken weer beginnen?Reageren!