Afbeelding

Twee bijzondere concerten door projectkoor Paul Gieles

Algemeen

Nijnsel - Het projectkoor Paul Gieles geeft in het weekend van 8-10 februari twee uitvoeringen met bijzondere koormuziek onder de titel 'NO PASARAN!'

In 2019 is het 75 jaar geleden dat Eindhoven en zuidelijk Nederland werden bevrijd. Het was de opmaat naar het einde van de Tweede Wereldoorlog in mei 1945. Vaak wordt vergeten dat al voor het begin van die oorlog vele vrijwilligers uit diverse landen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) het leven lieten in een poging het fascisme een halt toe te roepen. De hartenkreet ¡No pasarán! – 'ze komen er niet door!' - verwoordde de strijdbaarheid en het verzet. Hoewel voor ons de bevrijding eind 1944 en begin 1945 volgde, duurde het voor de Spanjaarden nog tot de dood van Franco in 1975.
Het projectkoor stelt deze minder belichte kant van 'oorlog en vrede' rondom de Tweede Wereldoorlog centraal door uitvoering van de 'Tien liederen rond de Spaanse Burgeroorlog'. Een compositie van Peter Berman voor gemengd koor, sopraansolo, twee gitaren en percussie. De liederen beschrijven zowel de historie in aanloop naar de Burgeroorlog als de jaren 1936 -1939 zelf. Met aangrijpende teksten maar ook herkenbaar zuidelijk temperament in de muziek. De thematiek wordt door liederen van Juan del Encina, Paul Ben-Haim en Javier Busto in een nog groter historisch perspectief geplaatst.
Op vrijdag 8 februari om 20.15 u is het gezelschap te horen in de St. Antonius van Paduakerk te Nijnsel en op zondag 10 februari om 15.00 in het van Maerlantlyceum te Eindhoven. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal voor € 10 (contant) per persoon inclusief programmaboekje en consumptie.
Dirigent Paul Gieles is de initiatiefnemer van het projectkoor. Hij organiseert regelmatig een koorproject met muziek die je anders niet zo vaak zingt of hoort. Na afloop van het concert gaan de deelnemers weer elk hun eigen weg om elkaar mogelijk weer te ontmoeten in een nieuw project. Meer informatie over en audiovisuele impressies van de vorige projecten zijn te vinden op de website www.projectkoorpg.nl .