Afbeelding
Foto: Henri van Weert

Bijzondere bomen in Rooi: Wilgenhof

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 33. De Wilgenhof

In de lus van de A50 bij de Rooise zoom ligt een bijzonder landschap. Op die plek wordt door vrijwilligers van Roois Landschap een stukje cultureel erfgoed in stand gehouden. Het begon allemaal in 2011 toen de Gemeente Sint-Oedenrode zocht naar invulling voor een stuk grond tussen de randweg en de A50. De keuze viel op een idee van Fried van den Brand om hier een traditioneel stukje griendcultuur te laten herleven. Fried stamt uit een familie van hoepelmakers, in onze omgeving ook wel 'ripmakers' of 'ripsnijers' genoemd. Deze maakten van wilgentenen hoepels, die gebruikt werden om de duigen bij elkaar te houden van houten vaatjes waarin boter werd verpakt. Omdat in de omgeving van Rooi en Schijndel veel boter werd geproduceerd waren er hier diverse hoepelmakerijen. Het hout moest sterk en buigzaam zijn, zodat jonge wilgentenen het meest geschikt waren. Om er hoepels van te kunnen maken werden de twijgen geschild ('geblekt' zeiden ze hier vroeger), gedroogd en daarna gespleten. Verder maakten de hoepelmakers ook vlechtwerk, bijvoorbeeld manden. Hiervoor waren weer andere types wilgen geschikt. Rondom de hoepelmakerij ontstonden selecties van bepaalde wilgensoorten die vaak alleen in een kleine regio bekend waren. De familie van den Brand heeft al vanaf ongeveer 1800 in de Scheeken grond in gebruik waarop diverse van deze soorten werden en nog steeds worden geteeld.
In de Wilgenhof zijn 6 van de meest bijzondere soorten aangeplant. Ze worden geteeld als eenjarige griendcultuur ofwel 'snijgriend'. Elke winter worden de struiken door de vrijwilligers tot op de stobben afgesneden, waarna de twijgen worden gebruikt voor allerlei projecten. De plattegrond met soortnamen staat op het informatiepaneeltje dat op 23 november 2018 door Fried van den Brand is onthuld bij het 20-jarig bestaan van Roois Landschap. In boeken en andere publicaties is over de eigenschappen van deze soorten niet veel te vinden, vandaar dat ik Fried zelf heb gevraagd om hier iets over te vertellen:

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant