Afbeelding
Foto: Ben Bekkers

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

De maand januari 2019 was wat het weer betreft een vrij normale maand. De temperatuur hield zich gemiddeld aan de afspraak, maar meerdere extremen vormen samen ook een gemiddelde. De zon scoorde net wat vaker dan verwacht en er viel wat minder regen dan gemiddeld dus al met al niets om te klagen.

De temperatuur was vrij normaal
Met een gemiddelde middagtemperatuur van 5,4°C was die een fractie lager dan de 5,5°C die we gewend zijn. De warmste dag hadden we op de dertiende, toen werd het 10°C en was het gemiddeld over de dag 8,5°C. Heel anders was het ruim een week later op de 21e. Die dag was het koud. In de nacht daalde het kwik naar -9,4° C, gemiddeld ging die dag de boeken in met -3,7°C. De gemiddelde minimumtemperatuur van januari was precies 0°C en dat is net iets warmer dan de -0,3°C die we mogen verwachten. Over de hele maand genomen was het met 2,9°C ook een fractie warmer dan het gemiddelde van de afgelopen dertig jaar dat 2,7°C bedraagt.

Net wat minder regen
Normaal tappen we in januari 70 mm regen af. Dit jaar viel er 55,9 millimeter neerslag. Dat is net wat minder dan normaal. De meeste regen viel maandag 28 januari. Die dag viel er 8,6 mm regen. Op acht dagen bleef het vorige maand helemaal droog. Voor de winterliefhebbers konden we in totaal vier dagen met sneeuw optekenen.

Weinig zon en veel sombere dagen
De zon liet zich in januari net wat meer zien dan gemiddeld. In totaal scheen de zon 58 uur en 57 minuten. Dat is twee uur meer dan waar we op basis van jarenlange metingen recht op zouden hebben. Toch was januari een sombere maand en dat wordt bevestigd door het aantal van 21 sombere dagen, dat zijn dagen waarop de zon minder dan 20% van de mogelijke tijd scheen. Op negen dagen scheen de zon zelfs helemaal niet.

Kort samengevat, was januari 2019 een toch wat sombere maand. Er viel iets minder regen dan anders en de temperatuur lag rond normaal.