SONY DSC
SONY DSC Foto: Mevrouw Eestermans

Bijzondere bomen in Rooi; De Peer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Stichting Het Roois Landschap is bezig met een inventarisatie van bijzondere bomen in Rooi en wil u in deze serie kennis laten maken met enkele daarvan. Deze week deel 32: De Peer (Pyrus communis)

Van het bomengeslacht Peer zijn verschillende soorten bekend. De Pyrus communis is de soort die bij ons in cultuur is en waarvan in de loop der eeuwen veel kweekvormen zijn ontstaan. Van oorsprong komt deze waarschijnlijk uit Midden- en Oost Europa en West-Azië. In de Griekse oudheid is men begonnen met het kweken van cultuurperen, waarbij de oorspronkelijk kleine harde vruchten steeds groter en smakelijker werden. In de Romeinse tijd is deze boom ook naar onze streken gebracht. In West Europa was al wel een andere Peer bekend; de wilde Peer of Pyrus pyraster. Dit was een van de belangrijke bomen voor de Germanen die er magische en geneeskrachtige eigenschappen aan toekenden. De Pyrus pyraster heeft een iets ander uiterlijk dan de bekende cultuurperen; De bladeren zijn rond en de takken zijn gestekeld. De vruchten zijn klein en rond, dus niet 'peervormig'. In het wild is deze nog te vinden in het Oosten van Gelderland.
De Pyrus communis is na de Romeinse tijd uitgegroeid tot een heel populaire boom, bijna net zo vaak voorkomend als de Appel. Nog niet zo lang geleden had elke boerderij zijn eigen boomgaard met hoogstam fruitbomen. Hier werden vaak Appels, Peren, Pruimen, Kersen en ook soms Perziken (of 'Merketons') geteeld. Op het erf stond dikwijls ook nog een Walnoot en soms een Mispel.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van deze week