Foto: Cor van Mosseveld
Foto: Cor van Mosseveld Foto: Cor van Mosseveld

Hartverwarmend Kerstconcert Roois Gemengd Koor

Algemeen

Sint-Oedenrode - Verwelkomd door sprankelende fluitmuziek van het ensemble Flutonic liep de Martinuskerk aardig vol. Er was duidelijk uitgekeken naar dit kerstconcert. Met het gezamenlijk zingen van 'Wij komen tezamen' en de woorden van Pastor Blom, die de in dit lied bezongen hoop op saamhorigheid, vreugde en vrede onderstreepte, was een ontvankelijke stemming voelbaar aanwezig.

Door: Mattie De Schepper

Programma en gastoptredens
Met 'Past three a clock' – een verhalend lied van Charles Wood – als thema werden, merendeels Engelstalige Kerstliederen uit uiteenlopende jaartelling en stijl aan elkaar geregen. Er werden opvallend veel vreugdevolle liederen gezongen. Het koor straalde, er werd veel uit het hoofd gezongen en naar de dirigent gekeken wat niet verwonderlijk is want Willem Heldens' dynamische directiebewegingen inspireren en vragen om volle inzet. Koorzettingen a cappella dan wel begeleid op orgel of piano uit te voeren zorgde voor een rijkdom aan gevarieerde klankbeleving. De Nederlandstalige volkszang - hoewel deze liederen vrij naïef en archaïsch van verwoording zijn - werd volmondig meegezongen. Norbert Bartelsman is naast organist ook een uitstekend koormens en dat merk je aan zijn pianobegeleidingen. Te overwegen valt of men met behulp van een beeldscherm een betere overeenstemming in genomen tempo kan bewerkstelligen.
De intermezzi met fluitmuziek van Tutonic olv Jef Geerinckx brachten rust en bezinning en riepen ook taferelen op met fluitende kwieke herdersjongens, rennende schapen, kameeldrijvers en 'de ster volgende Koningen' uit het Kersverhaal. Hun spel kenmerkte zich door virtuositeit en mooi op elkaar afgestemde frasering. Het was puur genieten.

Hoogtepunten
Bij de hoogtepunten wil ik zeker de swingende 'West Indian Spiritual', het overtuigend gebrachte quodlibet 'Amen/Tell it on the Mountain' en het prachtige 'Ave Maria' van Gentry Stephens noemen. Wat heerlijk dat het Roois Gemengd Koor nu dit resultaat kan laten horen, een paar jaar geleden had men dit niet durven dromen. Lovende woorden van waardering en dank van voorzitter Harrie van den Brand aan dirigent Willem Heldens en aan alle koorleden werden met een staande ovatie van het publiek kracht bijgezet.
Ook hoorde ik van mensen dat het toch jammer was dat terzelfder tijd twee koorconcerten gegeven werden en of dit in de toekomst beter kon geregeld worden en nog eens een gezamenlijk Kerstconcert te organiseren.