Afbeelding

Zestien goede doelen in één bus

Algemeen

Sint-Oedenrode - Elk jaar trekken vele collectanten bij u aan de bel voor verschillende goede doelen. In Sint-Oedenrode gaat dat voortaan anders. Vanuit de gedachte 'samen loont' hebben zestien fondsen hun krachten gebundeld. Goed nieuws voor u, want er komt nog maar één collectant bij u aan de deur. Deze collecteert voor alle goede doelen samen! De collecteweek in 2019 vindt plaats van 7 t/m 13 april.

De zestien goede doelen die de krachten gebundeld hebben zijn: Rode Kruis, Nierstichting, MS fonds, Brandwondenstichting, Stichting van het gehandicapte kind, Hersenstichting, Longfonds, KWF, Alzheimer Nederland, Hartstichting, Maag Lever Darm stichting, Amnesty International, Diabetesfonds, Reuma fonds, Handicap.nl en Epilepsiefonds.
Enige tijd geleden stond er een prachtige groepsfoto in DeMooiRooiKrant met veel bekende gezichten. Allemaal collectanten uit Sint-Oedenrode die voor hun eigen goede doelen de straat op gaan. Dat hoeft straks niet meer, maar uiteraard hopen zij dat u nog steeds aan ze denkt door een donatie aan hen te gunnen in de Goede Doelen Week.

Greetje Franke-Hundman
Ik ben Greetje Franke-Hundman. Mijn man Marcel en ik zijn beiden tachtigers en wonen al 47 jaar in Nijnsel. We hebben jarenlang vrijwilligerswerk gedaan in Sint-Oedenrode. Momenteel zijn wij beiden al vele jaren mantelzorger van onze zoon die Multiple Sclerose (MS) heeft.
Wij collecteren al ongeveer zes jaar voor het MS-fonds omdat MS de meest invaliderende ziekte onder jonge mensen is. Elk jaar krijgen 800 mensen de diagnose MS. Bij MS valt het eigen afweersysteem de hersenen en het ruggenmerg aan waardoor ontstekingen ontstaan die de zenuwen aantasten. Leven met deze ziekte betekent leven in onzekerheid. Lichaamsfuncties kunnen ieder moment, onverwachts, uitvallen. MS is een ongeneeslijke ziekte en tot op heden is er geen oplossing voor deze ziekte. MS is grillig en onvoorspelbaar. Het Nationaal MS Fonds financiert het onderzoek naar MS . Voor het onderzoek is veel geld nodig.
Ik hoop dat de omzetting naar een gezamenlijke Goede Doelenweek net zoveel succes heeft als de afzonderlijke collecties.

Toos van Eck
Ik ben Toos van Eck en ik ben al 42 jaar getrouwd met Piet Habraken. Samen hebben we twee meiden, een tweeling. Ik collecteer al 26 jaar voor het epilepsiefonds, waarvan ik 21 jaar coördinator ben geweest. Omdat onze dochter epilepsie heeft (gehad), heb ik er toen voor gekozen om voor dit goede doel langs de deuren te gaan. De omzetting naar de Goede Doelen Week vind ik een geweldig initiatief.

Paul van de Laar
Ik ben Paul van de Laar, 55 jaar, getrouwd met Sandra en wij hebben twee kinderen: Robin en Nicky.
Ik collecteer al ruim 20 jaar voor het Reumafonds die afgelopen jaar een naamsverandering doorgevoerd heeft naar ReumaNederland. Sinds 2005 ben ik voor deze stichting verantwoordelijk voor de collecte in Sint-Oedenrode. De laatste jaren word ik geassisteerd door Sjaantje Jonkers. Ik collecteer voor ReumaNederland, omdat familie van de Laar erfelijk belast is met reuma; voornamelijk axiale spondyloarthritis (Axiale SpA). Het werven van nieuwe (jonge) collectanten wordt steeds moeilijker. Elk jaar valt 10% van de collectanten weg door leeftijd, gezondheid of vakantie. Het werd dus steeds moeilijker om voor Sint-Oedenrode een volledige dekking te hebben. Met een vijftal personen van diverse Goede Doelen hebben we de start gemaakt om de gezamenlijke Goede Doelen Week geregeld te krijgen. Nu er een voltallig bestuur is, ben ik blij dat we in 2019 kunnen starten met de eerste Goede Doelen Week in Sint-Oedenrode.

Ronald Hendriks
Al 18 jaar woon ik met veel plezier in Sint-Oedenrode. Ik ben een 57 en heb schatten van kinderen. Voordat ik naar Rooi verhuisde heb ik 15 jaar in Eindhoven gewoond. Oorspronkelijk kom ik uit het zuiden van het land. Ik zit veel in het buitenland voor mijn werk en houd me bezig met klanten- en normeisen om te zetten in kwaliteitssystemen. Een grote hobby is Theaterkoor STEM.
Ik ben al zo'n 20 jaar betrokken met Amnesty International en ben zo'n 15 jaar geleden begonnen met collecteren in Rooi.
In het verleden heb ik kortstondig gewerkt voor Vluchtelingen Werk. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met verhalen van mensen waarbij de mensenrechten geschonden werden. Amnesty International is voor mij een organisatie die actief opkomt voor de mensenrechten. Deze zaken worden niet altijd door iedereen tot de basisbehoeften gerekend, maar in mijn overtuiging ligt veiligheid op hetzelfde niveau als eten en drinken.
Ik vind de Goeden Doelen Week een goed initiatief. Alhoewel ik zelf collecteer, betrap ik me erop als de deurbel weer gaat voor een collectant dat ik denk: alweer eentje! Deze opzet heeft veel voordelen voor iedereen.

Marijke van Haver
Sinds 1986 woon ik, met veel plezier, met mijn gezin in Sint-Oedenrode. Ongeveer vijf jaar collecteer ik voor de Stichting Alzheimer Nederland, omdat ik dit belangrijk vind. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is het zelfs één op de drie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking, zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen dementie hebben. Niet alleen ouderen krijgen hiermee te maken. Ook mensen op jongere leeftijd kunnen dementie krijgen. Er is veel onderzoek nodig, omdat er nog geen geneesmiddelen bestaan voor deze nare ziekte. Onder meer door de jaarlijkse collecte kan er verder onderzoek worden gedaan. In 2019 gaan wij in Sint-Oedenrode een groot deel van de collectes samenvoegen. Hierdoor komen we niet zestien, maar één keer bij u aan de deur. Hopelijk kunnen we met z'n allen een groot succes van maken.

Ine van Rooij
Al een aantal jaren collecteer ik voor het diabetesfonds in 5 of 6 straten van Nijnsel. Later werd me gevraagd of ik ook voor het KWF kankerfonds wilde collecteren. Daar kon ik geen nee tegen zeggen, want ik ken het belang van goed onderzoek. Uit eigen ervaring weet ik hoe belangrijk het is en vooral ook hoe fijn het voelt, als er genoeg geld is voor onderzoek voor genezing. Of als dat niet meer kan, voor een goede kwaliteit van het leven dat nog rest. Daarom loop ik nu zo'n 7 of 8 jaar in september door de straten van Nijnsel met de groene collectebus. Een kleine moeite voor een groot goed doel!
De omzetting naar de gezamenlijke Goede Doelen Week is voor mij als collectant wel fijn denk ik. Het zal me veel tijd schelen omdat straks in het voorjaar alle collectanten tegelijk in dezelfde week een enveloppe bezorgen, dus ik hoef bij veel minder huizen aan te bellen. Ik hoop alleen dat de opbrengst aan het einde van die week nog hoger zal zijn dan in het verleden, zodat in de toekomst de strijd tegen kanker uiteindelijk overwonnen zal worden en dat iedereen met kanker toch gewoon oud kan worden.


Ine van Rooij
toos habraken
Paul vd Laar
greetje hundman
Afbeelding