Logo mooirooi.nl
Trudy en Geke in hun mooie kantoor te Odendael.   | Fotonummer: 7134c3
Trudy en Geke in hun mooie kantoor te Odendael. (Foto: Jeroen van de Sande)
Op de koffie bij...

Een helpende hand is dichterbij dan je denkt

Sint-Oedenrode  - Sint-Oedenrode is een vredig dorpje waar je weinig over problemen hoort en er al helemaal niets van ziet. Er lijkt wel een taboe te rusten op psychiatrische klachten naar aanleiding van werkloosheid, eenzaamheid, armoede, huiselijk geweld of financiële problemen. Problemen worden binnenskamers gehouden, maar ook in Rooi heeft ieder huisje zijn kruisje. Gelukkig is de hulp dichterbij dan je denkt. De dames van Lumens zitten klaar om de helpende hand uit te steken.

Door: Jeroen van de Sande

Ik loop Odendael binnen en de receptioniste verwijst me keurig naar de eerste verdieping. Ik loop een dame tegemoet die mij begroet met 'Jeroen?' Voor ik het weet zit ik binnen, maar als ik over de rubriek begin zie ik twee peinzende wenkbrauwen. We komen er samen achter dat ik bij de buren zit, ook wachtend op een Jeroen. Ik stiefel snel naar de deur drie meter verderop, klop en zie prompt twee vriendelijke dames. Ik ben aan het juiste adres! Bij Lumens letterlijk en figuurlijk, weet ik een half uur later.
Trudy van Moorsel en Geke van Dijk bemannen een mooi en ruim kantoor. Trudy als Maatschappelijk Werker en Geke als Sociaal Raadsvrouw. Dan denk ik in eerste instantie natuurlijk direct: wat doet een Sociaal Raadsvrouw? "Ik wijs als jurist mensen de weg in allerlei regels en wetten en help bij het invullen van formulieren", zegt Geke, nadat ze kringetjes in haar theewater heeft geblazen. "Heel veel mensen vinden dat namelijk erg lastig, komen er niet uit en dan bied ik hulp." Ik kan het me helemaal voorstellen. Iedereen krijgt wel eens documenten binnen waarvan je denkt: wat moet ik hiermee? Mensen hebben vaak te maken met verschillende inkomensregelingen: zoals uitkering en/of loon, de toeslagen van de belastingdienst en andere inkomensvoorzieningen van de belastingdienst of de gemeente. En per regeling gelden weer andere voorwaarden om ervoor in aanmerking te kunnen komen. Als er een inkomstenbron ontbreekt ontstaan er vaak problemen en hoe langer dit duurt hoe groter de problemen worden. Er ontstaan schulden. Het komt voor dat mensen de post niet eens meer open maken, omdat ze ten einde raad zijn. Goed onderzoek is dan broodnodig, maar niet iedereen kan dan het overzicht bewaren. Ik help hen dan met het bekijken wat er nodig is en het uitzetten van de benodigde concrete acties om de financiële zaken weer beter op orde te krijgen. Waar nodig, verwijs ik door", is de Sociaal Raadsvrouw duidelijk

Lumens, gesubsidieerd door gemeente Meierijstad, staat namelijk altijd in contact met instanties die personen weer in de volgende fase bij kunnen staan. Voor Geke komen er veel verschillende kwesties voorbij en ook voor Trudy is geen dag hetzelfde. "De ene dag praat ik met iemand over huiselijk geweld en het andere moment bied ik hulp aan een persoon met een zeer negatief zelfbeeld", schetst Trudy een werkdag. "Door veel te praten, kunnen we met gerichte oplossingen komen. We helpen zowel volwassenen als jeugd en jongeren. Iedereen mag bij ons aankloppen. We zijn heel laagdrempelig voor iedere sociale laag." Toch kan zo'n stap best lastig zijn, denk ik hardop. Niet iedereen durft, of misschien komt een stukje trots of schaamte om de hoek kijken. Trudy pareert. "Daarom willen we via deze weg laten merken dat we er zijn voor iedereen. We gaan zorgvuldig en discreet met de kwesties om en zullen er alles aan doen om mensen te helpen."

Spreekuur en op afspraak
Iedere maandagochtend van 9.00 tot 10.00 uur houdt Lumens spreekuur. Trudy: "Iedereen mag dan binnenlopen voor allerlei vragen en snelle tips. Het is ideaal voor een eerste gesprek. Daarna kunnen we dan eventueel een traject inzetten." Een afspraak maken op een ander moment kan volgens Trudy uiteraard ook, maar dan duurt het iets langer. Geke werkt als Sociaal Raadsvrouw alleen maar op afspraak.  

De mensen die problemen hebben, weten dat die zich meestal alleen maar opstapelen. Probeer maar eens uit een vicieuze cirkel te komen. Hoe fijn is het dan dat een instantie als Lumens zo dichtbij paraat staat om te helpen. En dan ook nog eens van die aardige dames. Heb je een probleem waar je over wilt praten? Klop dan met een gerust hart aan bij Trudy en Geke. 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u naar de optocht in Papgat kijken?Reageren!