Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Wat als het Dommelwater drie meter stijgt?

Algemeen

Sint-Oedenrode – Bij de presentatie van het plan "Droge voeten in Sint-Oedenrode" van het waterschap had wethouder Harry van Rooijen woensdagavond gehoopt op zo'n 100 belangstellenden, er schreven er 160 in en uiteindelijk kwamen er wel 250 opdagen.

De vele meters kapstok waren te klein en uiteindelijk parkeerden een paar bezoekers hun grote suv's maar recht voor de toegang tot het bestuurscentrum, zodat er bijna geen verkeer meer langs kon. Waterschap De Dommel presenteerde een paar oplossingsvarianten met maatregelen om Sint-Oedenrode te behoeden voor hoog water, als gevolg van de klimaatverandering.

De zogeheten 'Zuidelijke bypass' die tot vorig jaar als favoriet was genoteerd, blijft op de achtergrond via sluizen een mogelijkheid als het ooit écht letterlijk de spuigaten uitloopt. Die heeft echter niet langer de voorkeur omdat die - 40 meter breed en 2 1/2 meter diep - de meeste verdroging zou veroorzaken. De voorkeur van het waterschap, dat hierin hand in hand gaat met de gemeente, is de zogeheten 'Ruimte voor de Dommel' variant waarbij de maatregelen over een langer tracé worden aangebracht.

Bij een animatiefilmpje in vogelvlucht over Rooi als het waterpeil drie (!) meter boven gemiddeld zou zijn gestegen, zaten sommige aanwezigen op het puntje van hun stoel, want driekwart van de Rooise straten stond daarbij blank. Toch is dat volgens het waterschap gemiddeld eens in de 100 jaar een realistisch scenario, als er geen maatregelen worden genomen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant