Logo mooirooi.nl
Deze mensen stonden centraal afgelopen zondag.   | Fotonummer: 677a04
Deze mensen stonden centraal afgelopen zondag. (Foto: Cor van Oorschot)
Kunst en Cultuur

Druk bezocht Surpriseconcert in Kasteel Henkenshage

Blijkbaar had het druilige herfstweer belangstellenden niet weerhouden om – in grote getale – zich te laten verrassen door wat als Surpriseconcert met 'Muziek en poëzie, een vleugje humor en een dosis lichtvoetigheid' aangekondigd was. Mooi om te zien en te ervaren dat zielsverwanten in Meierijstad ook op deze manier elkaar weten te vinden. De sfeer was al gauw gemoedelijk en ontvankelijk.

Door: Mattie De Schepper

Opvallend was hoe goed en respectvol er geluisterd werd. In het programmablad was, buiten de te verwachten genres die dit concert aan bod kwamen, geen volgorde aangegeven. Gelukkig kenden de performers die zelf wel, al had een enkeling zich blijkbaar wel verkeken op de tijd die iedereen was toebedeeld.

Aankondigingen in stijl
Bij de verwelkoming werd meteen duidelijk dat we, met Marius Wijnakker als inleider, in de juiste stemming gebracht werden. Helemaal in stijl, taalvaardig, spits en in rijmvorm gaf hij informatie over wat ons te wachten stond. Het was te merken dat hier een grote liefde voor taal en invoelen van inhoud aan ten grondslag lag. Een groot compliment Marius, dit was rijmen dat geen 'rijmelarij' meer mag heten. Als voorbeeld enkele zinnen uit de aankondiging voor Gijs van Aarle:

Ze brengen een lied, een boodschap voor ons allemoal, recht uit het hart, in de eigenste toal.
Want schrijven in z'on taal, in 't eigen dialect, dè blijft hangen, dè gijpt an, dè trekt
dan weegde elk woord en kneede en kneede, as unne bakker z'n brood.
Dan godde 't bakken, in ene oven met takke, tot dè ge 't, in sneeën gesneeën, nog werrum kunt ete, en noar binne gegleeën, doet groeien zo groot.
De rijkdom van d'eige toal, diè voelde in oew donder en als Gijs 't dan ook nog zingt, gebeurt er warempel een wonder.

Performers
Samen met Brechje van den Brand, die begeleidde op accordeon, wist Gijs van Aarle dit lied van Tjieu Sijbers met zijn prachtige warme stem gevoelvol te vertolken.
Uit het optreden van Wil van den Broek en Hannah Bogman sprak toewijding voor en inzicht in het oeuvre ons nagelaten door Drs. P. Als doorwinterde leraar liet hij niet na deze passies te delen. De begeleidingen op de vleugel door Hannah Bogman maakten liederen van Drs P als 'De Franse gouvernante' tot waar genot.
Verrassend en ontwapenend was het optreden van Johan Meesters en Julius Dreyfsandt zu Schlamm. Deze vertegenwoordigers van het 'Schrijverscollectief Meierijstad' gaven ons in - van humor en zelfspot gespeende verwoordingen – een kijkje in dichtersland waar zwaarmoedigheid, lichtvoetigheid en verwondering dicht bij elkaar wonen en waar nonsensverzen ook een diepere laag kunnen hebben.
Door Brechje van den Brand sprankelend ondersteund op de piano, brachten Eva Lathouwers, Iris van Hoorn, Rosa Klokgieters en Roos Bouwman een medley uit 'Ja zuster, nee zuster' van A.M.G Schmidt. Wetende dat dit genre niet bepaald eigen is aan hun generatie wisten deze jeugdige zangeressen met een hartveroverend optreden een verfrissende toets te geven aan dit concert.


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vind jij de AVG te ver gaan?Reageren!