Logo mooirooi.nl
Henk Prins vindt de Karthuizerweg een heel toepasselijke naam, maar historisch was Kartuizerweg zonder 'h' beter geweest    | Fotonummer: 5516c1
Henk Prins vindt de Karthuizerweg een heel toepasselijke naam, maar historisch was Kartuizerweg zonder 'h' beter geweest (Foto: Hans van den WIjngaard)
Gemeentenieuws

Een adres moet kort, duidelijk en ondubbelzinnig zijn

Sint-Oedenrode - 'Hoe lukt het de postbode om nagenoeg alle brieven en pakketten bij de juiste personen af te leveren?' Een vraag die we ons zelf eigenlijk nooit stellen. Maar die we elke keer als we een brief versturen of een bestelling op internet plaatsen wel beantwoorden. Namelijk door een adres te noemen. De combinatie van straatnaam, huisnummer en postcode is uniek in ons land. Maar waar komen die straatnamen vandaan? In de gemeente Meierijstad is daarvoor de Commissie naamgeving en nummering Meierijstad in het leven geroepen.

Op zich is de combinatie van postcode en huisnummer al uniek. Toch zegt 5492 AC 7 de meeste mensen niets. Dan komt Heuvel 7 in Sint-Oedenrode als adres van de redactie van DeMooiRooiKrant toch al een stuk herkenbaarder over. Veel straatnamen zijn al van oudsher een begrip. De Schijndelseweg is de weg naar Schijndel en de Heuvel is een hoger gelegen gebied in het Rooise centrum. Wie van uit de Neul richting Heuvel fietst merkt dat elke keer weer.

Maar waar komen de namen in nieuwbouwwijken vandaan en wie bedenkt ze? Daarover sprak DeMooiRooiKrant met Henk Prins. Hij is de voorzitter van de Commissie naamgeving en nummering Meierijstad, die in de volksmond wel straatnamencommissie zal gaan heten. De straatnamencommissie is nu bijna een maand oud en het eerste voorstel ligt al bij het college van burgemeester en wethouders. Een nieuwe straat in Nijnsel gaat, als het aan de commissie ligt, 'Akkerwinde' heten.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!