Afbeelding
Foto: Bas van Turnhout

Is jouw leven ook een uur teruggezet?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Rijkswaterstaat heeft onlangs de geluidswal aan de Sonseweg bij Nijnsel verhoogd en ten zuiden van de tunnelbak in de middenberm geluidsschermen laten plaatsen. Dat allemaal om de geluidsoverlast van de A50 te verminderen. Maar wat blijkt? Heel veel Nijnselaren ondervinden nou juist meer herrie van de snelweg. Dat klinkt als een brandweer die brandende spullen bij je langsbrengt, een hovenier die je tuin komt asfalteren, of een pastoor die beweert dat God niet bestaat. Wie of wat kun je als eenvoudige burger nog geloven?

Mijn vriendin gelooft bijvoorbeeld heilig in horoscopen. Van de week zat ze in de Libelle te lezen, gaf ze me ineens een stomp: Zo zei ze, dat is vast voor komende week. Nou dankjewel. Ik ben niet zo goedgelovig. Ik zou graag nog één keer een biechtstoel binnen willen stappen en zeggen: Nee ... JIJ eerst. Ik vroeg laatst aan een priester: Zeg, als geld de bron van al het kwaad is, waarom collecteert de kerk het dan? Dat is toch ongeloofwaardig!
En zo geloof ik dus ook niet in het verzetten van de klok. Ineens is het een uur vroeger? Hoezo dat? Zal ik 's wat vertellen? Omdat ik 6 maanden terug vergat de klok vooruit te zetten, leefde ik het afgelopen half jaar precies een uur in het verleden. Nou da's geen pretje hoor. Ik sukkelde overal achteraan. Waylon 18e op het Eurovisiesongfestival, FC Oss kansloos onderuit tegen de Graafschap, Emiel Ratelband bekeerd, geen rode neusbeer gesignaleerd in Sint-Oedenrode, - zeg maar alle cruciale nieuwsfeiten van het afgelopen half jaar - ik hoorde het allemaal pas een vol uur later. Maar gelukkig, vanaf zaterdagnacht loop ik dus weer fijn in de pas. Althans, dat doet de klok me nou geloven.
Tot slot nog enkele andere diepzinnige overpeinzingen over ons geloof: Als God inderdaad alles om ons heen gemaakt heeft, waar in China woont-ie dan precies? En hoe kunnen mensen zeggen dat het geloof bij de jeugd heeft afgedaan? Er waren nog niet zo lang geleden ruim 30.000 jongeren die geloofden dat een concertbezoek aan Anouk in het Gelredome ook werkelijk 65 euro waard was!? En ze kwam niet eens opdagen! Dat geloof je toch niet!