Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 4bc052
Foto: Jos van Nunen
Meierijstad

Fairtrade-titel Meierijstad weer stap dichterbij

Sint-Oedenrode / Meierijstad - Een werkgroep is al geruime tijd bezig om Meierijstad te laten opnemen als Fairtrade Gemeente. De activiteiten concentreerden zich op bedrijven die fairtrade producten verkopen zoals winkels en restaurants. Ook op organisaties die fairtrade producten gebruiken zoals scholen, sportclubs, kantoren en bedrijven. In het straatbeeld zijn inmiddels op vele plaatsen de uitgereikte Fairtrade-vignets zichtbaar en de belangstelling voor fairtrade producten is nog steeds groeiende. Zo is de meest recente toevoeging aan de deelnemerslijst het Damiaancentum. Steeds meer mensen ervaren: "een eerlijk kopje fairtrade koffie of thee drinkt toch lekkerder."

De titel
Elke gemeente kan de Fairtrade titel behalen. Er moet dan voldaan worden aan zes criteria: 1.Er is een lokale werkgroep actief die de initiatieven neemt om de titel te behalen. 2. Het gemeentebestuur spreekt zich uit voor Fairtrade en koopt fairtrade producten. 3. In plaatselijke winkels worden fairtrade producten verkocht. 4. Maatschappelijke organisaties en bedrijven gebruiken fairtrade producten. 5. Media-aandacht. De werkgroep organiseert lokale publiciteit rond de campagne. 6. Binnen de gemeente zijn er bedrijven en ondernemers die zich houden aan MVO richtlijnen.
Landelijk zijn er - afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente - eisen voor het aantal organisaties en bedrijven die meedoen.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Meierijstad voldoet inmiddels bijna aan alle criteria. Het laatste criterium(6) waar nu nog aan gewerkt wordt, betreft bedrijven, die niet fairtrade producten verkopen of gebruiken, maar wel Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Ook voor MVO zijn landelijke normen opgesteld. MVO kan bijvoorbeeld inhouden dat zij producten verkopen met duurzaamheidskeurmerken zoals FSC, MSC, UTZ, EKO. Maar ook dat zij gebruikte bouwmaterialen, gebruikte huishoudelijke artikelen of gedragen kleding verkopen. Of dat ze op duurzame wijze gekweekte bomen of groenten en fruit verkopen. Of energie besparen.

MVO in Meierijstad
Een aantal bedrijven en ondernemers in Meierijstad hebben voor duurzaam ondernemen gekozen. Op de MVO-lijst in Sint-Oedenrode prijken de namen van de volgende bedrijven en ondernemers: Van Aarle Houtbedrijf, Bakker Bekkers, Van den Berk Boomkwekerijen, Kringloopwinkel D'n Einder, Van Liempd Sloopbedrijven, Nesco kwekerij Biologische Champignons en Odendael BrabantZorg.

Fairtrade week
De landelijke fairtrade week is van 27 oktober tot en met 4 november. Veel winkels, waaronder supermarkten, natuurvoedingswinkels en wereldwinkels zetten in deze week de fairtrade producten extra in de schijnwerpers met speciale acties en aanbiedingen. Het Damiaancentum ontvangt uit handen van de lokale werkgroep Fairtrade in deze week het Fairtrade-vignet als teken van deelname. De bedrijven op de MVO lijst krijgen dan het MVO-vignet overhandigd.

Oproep
Hebt u inmiddels ook het plan om deelnemer te worden of bent u ook een duurzaam ondernemer en bent u nog niet bij de lokale werkgroep Fairtrade bekend? Laat dan van u horen via fairtrademeierijstad@gmail.com Dan zet u een van de laatste stappen die nog gezet moeten worden om van Meierijstad een Fairtrade Gemeente te maken.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Welke van deze drie geselecteerde namen moet de nieuwe naam voor Prinsenzittingen 2020 worden?Reageren!