Afbeelding
Foto: Esmee Frieser

Starterscollectief vraagt gemeenteraad om hulp

Algemeen

Sint-Oedenrode - De voorgenomen sloop van het Fioretti-gebouw hangt al langere tijd als het zwaard van Damocles boven het hoofd van het starterscollectief, dat daar sinds december 2011 is gehuisvest. Hun huurcontact is reeds enkele malen verlengd, tot uiteindelijk 31 december 2018. Maar ditmaal gaat de boel definitief op slot,  heeft de gemeente laten weten.  Volgens hun voldoet het bouwtechnisch niet meer, is het ook niet meer brandveilig, en is huisvesten van het starterscollectief bovendien geen kerntaak van de gemeente.

Namens het starterscollectief maakte bestuurslid Ralph Janssen donderdag op de informatieve avond gebruik van het spreekrecht. Volgens hem zou wethouder Jan Goijaarts hebben gezegd dat er altijd een alternatieve locatie zou zijn. "Maar helaas is de wethouder deze toezegging vergeten".  Volgens Janssen, architect van beroep, valt het best mee met de bouwtechnische staat. Bovendien had het starterscollectief er recent nieuwe brandblussers en rookmelders geplaatst. Hij vroeg de gemeenteraad om het starterscollectief nog enige tijd respijt te geven om een alternatieve ruimte te zoeken. Goijaarts ontkende de toezegging met zoveel woorden. Wel had hij laten weten dat de gemeente altijd bereid is om met het starterscollectief te praten over hun voorkeuren. "Als dat gemeente-eigendom is, kunnen wij daar wellicht iets in betekenen." Opmerkelijk is dat de favoriete locatie, het voormalige gemeentehuis dat deels leeg staat, al diverse malen is genoemd, en de gemeente zoekt naar een invulling daarvan.
Het probleem zit dan wellicht in de 'marktconforme' prijs die ze er voor vragen, die vermoedelijk hoger zal liggen dan de huidige huur. Een aantal huurders van het Fioretti heeft dit moment in ieder geval niet afgewacht en elders huisvesting gezocht. Op dit moment maken nog een kleine twintig starters gebruik van het gebouw.