Logo mooirooi.nl
   | Fotonummer: 035423
Foto:
Roois nieuwsbericht

Zwembad Rooi: "Geen woorden maar daden"

Sint-Oedenrode - In Meierijstad en met name in Sint-Oedenrode wordt al (te) lang gesproken over het zwembad. Sinds mensenheugenis kan er in Rooi gezwommen worden. Vanaf 2017 maakt Rooi met Veghel en Schijndel deel uit van de fusiegemeente Meierijstad. Elk van deze kernen heeft op dit ogenblik een zwembad. De inwoners mogen er toch vanuit gaan dat een fusie voordelen biedt en dat bestaande voorzieningen in ieder geval blijven?

Voor wat betreft het zwembad is er niets te vrezen. Het college schrijft immers in zijn beleidsvoornemens en in informatie aan de Raad dat alle drie de overdekte baden in Meierijstad nodig zijn om te kunnen voorzien in de behoefte. Het college heeft namelijk de ambitie om meer mensen zo dicht mogelijk bij huis te laten sporten en bewegen. Want zo schrijft het college "We willen de gezondheid van onze inwoners en de leefbaarheid van onze kernen bevorderen. Concentratie van de baden zal leiden tot minder bezoekers en dan met name bij de meest kwetsbare groepen van kinderen en ouderen." Prima woorden! Daar is geen speld tussen te krijgen. Nu is niet het College, maar de gemeenteraad de baas van de gemeente. Ik kan me echter niet voorstellen dat er raadsleden zouden zijn, die de zwembadgedachten van het college in twijfel trekken.
Het college nam in zijn beleidsplan vorig jaar een bedrag op van 2.438.335 euro om het zwembad De Neul in Rooi te renoveren. Tot op 5 euro nauwkeurig weet het college dus de benodigde kosten te bepalen. De voorbereidingskosten zijn iets minder afgetekend: 100.000 euro. Doelstelling duidelijk, geld bepaald. Begin 2018 wordt dan ook medegedeeld dat zo rond augustus 2019 alles gerealiseerd zou zijn.
Maar dan: Acht maanden later zegt het college plotsklaps dat de planning niet haalbaar is omdat er meer budget nodig is voor onder meer de daken, de gevels, het bassin, de installaties en voor de RVS ophangconstructies. Was dat allemaal dan al niet afgewogen bij dat op 5 euro nauwkeurige miljoenenbedrag? Ook schrijft het college dat de resultaten nu aanleiding geven om naast renovatie ook nieuwbouw te overwegen. Een nieuw zwembad op een locatie in of vlakbij het Rooise centrum. Dat zou helemaal mooi zijn.
Meierijstad beschikt over een college van zes wethouders, waarvan ik daadkracht verwacht. Uit deze vertragende gang van zaken blijkt dat nog niet zo erg. Ik hoop dan ook niet dat deze zwembad-werkwijze exemplarisch is voor het gehele beleid. Nogmaals: Positief is wel dat het college ervan overtuigd is dat Rooi, Schijndel en Veghel elk een zwembad behouden. Ga dan niet jarenlang zitten discussiëren, zou ik zeggen. Geen woorden maar daden!
In het ED van 5 oktober maakt verslaggever Robèrt van Lith een analyse van de gang van zaken. Aan het slot daarvan vraagt hij zich af of het niet verstandiger is om één goed zwembad te bouwen en dan wel in Veghel. Zwemmers uit Rooi moeten dan maar uitwijken naar Veghel of Schijndel. Weer een activiteit naar Veghel: Kom op zeg! Uit de opstelling van het college zal duidelijk zijn: Dat gaat gelukkig niet gebeuren!

Jan Verhagen
Oud-raadslid en regelmatig zwemmer


Meer berichten
 

Wat vindt u?

Gaat u stemmen voor de Europese Verkiezingen?Reageren!