Logo mooirooi.nl
Burgemeester Van Rooij met de drie afgevaardigden van de scoutings.    | Fotonummer: 9fc37c
Burgemeester Van Rooij met de drie afgevaardigden van de scoutings. (Foto: Henk van Abeelen)
Meierijstad

Scouting Challenge Meierijstad: 'Elkaar beter leren kennen'

Meierijstad - Vierhonderd scoutingleden kwamen zaterdag 15 september bijeen op het terrein van Scouting Schijndel voor de eerste Scouting Challenge Meierijstad. Burgemeester Kees van Rooij opende het evenement om 11.00 uur samen met de drie voorzitters van Scouting Veghel, Scouting Rooi en Scouting Schijndel waarna de spelrondes konden beginnen. Het thema 'We are food' sluit goed aan bij het gelijknamige Brabantse thema van 2018.

Door: Angeline Vermeer

Pius van den Elshout is sinds vijf jaar voorzitter van Scouting Schijndel. "Trotse voorzitter dan hè", lacht hij. "Ik ben vanaf 1976 betrokken bij scouting. Het is een bloeiende vereniging waar veel kinderen op een prettige manier met elkaar omgaan. Samenwerken in de natuur, zonder competitiedrang. Voor hen die het wedstrijdelement graag erbij willen zijn er de regionale en landelijke scoutingwedstrijden (RSW en LSW). De getrainde stafleden bedenken steeds weer nieuwe en uitdagende activiteiten. En ze kunnen te allen tijde terugvallen op Scouting Nederland, mochten ze vragen hebben." Martijn Fliervoet, voorzitter van Scouting Rooi, vult aan: "We leren steeds van elkaar. Met deze dag hopen we nog hechter te worden als verenigingen. De Scouting Challenge Meierijstad is geboren uit de fusie naar Meierijstad van vorig jaar. De drie verenigingen uit Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel kenden elkaar al wel maar wilden de kennismaking graag verdiepen. Scouting hangt eigenlijk tussen sport en cultuur in, samen met Jong Nederland biedt scouting activiteiten aan voor sociaal bewogen mensen."

Dè basis voor later
Burgemeester van Rooij kreeg uit handen van Miranda van de Ven (voorzitter van Scouting Veghel) een speciale sjaal, opgebouwd uit sjaals van de drie verschillende verenigingen. Op deze sjaal was een insigne bevestigd, speciaal ontworpen voor deze eerste Scouting Challenge. Alle kinderen die aan de challenge deelnamen kregen aan het eind van de dag zo'n zelfde exemplaar uitgereikt. Burgemeester van Rooij: "Ik ben blij dat ik deze dag mag openen. Het voelt meteen vertrouwd hier bij scouting. Ik ben zelf vroeger lid geweest van Scouting Gemert. Ik heb daar veel geleerd, misschien dat ik daarom wel burgemeester ben geworden. Het fijne van scouting vind ik dat je veel buiten bent en dat je goede normen en waarden leert. Scouting vormt een goede basis voor je verdere leven. Je komt de scouts van voorheen vaak weer tegen in maatschappelijke functies."

Drie jaar geleden is een commissie in het leven geroepen om deze Scouting Challenge Meierijstad te organiseren. Per speltak hebben stafleden uit alle drie de verenigingen spellen bedacht die specifiek gericht zijn op het thema 'We are food'. Oplopend in moeilijkheidsgraad, de Bevers (jongste groep van 5 tot 7 jaar, red.) krijgen een makkelijker spel dan bijvoorbeeld de Scouts (10 tot 14 jaar). Bij scouting leren kinderen samen te werken en zich spelenderwijs te ontwikkelen. Veelal in de natuur. "De groten nemen de kleintjes mee", vertelt Pieter Siroen van Scouting Schijndel. "Ze leren van elkaar. Vandaag loopt het thema 'We are food' als een rode draad door het programma. Zo hebben stafleden van de Welpen (7 tot 10 jaar) een waterzuivering bedacht. Door middel van filtering via zand, stenen en kolen wordt 'vies' water uiteindelijk zo schoon dat je het zelfs kunt drinken. Spelenderwijs leren de kinderen zo zuinig om te gaan met water. De oudere speltakken gaan in dit spel een stapje verder, zij proberen om slootwater zo schoon te krijgen dat het gedronken kan worden. Bij de Explorers (14 tot 18 jaar) gaat het er wat ruiger aan toe, daar wordt bunkertrefbal gespeeld. Een variatie op het normale trefbal, zij het dat er twee 'bunkers' in het veld staat waarachter geschuild kan worden. Een bunker is een gepionierd object dat gisteren gemaakt is. (Pionieren is het maken van bouwwerken van palen en touw met behulp van sjorringen, een soort knopen, red.) De allerjongsten, de Bevers gaan aan de slag met een ruilspel, ze verzamelen kaartjes met daarop ingrediënten waarmee pannenkoekenbeslag gemaakt kan worden. Tenslotte wordt bij de scouts levend Stratego gespeeld. Ook hier is samenwerken weer heel belangrijk. Gedurende de dag rouleren alle groepen en spelen zij elk spel op hun eigen niveau."

De eerste Scouting Challenge Meierijstad is een feit. Als het aan de deelnemers ligt komt er zeker een vervolg. Ook commissie en stafleden zijn positief gestemd en juichen de samenwerking tussen de drie groepen toe.


 

 

 

 

 

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Vind jij de AVG te ver gaan?Reageren!