Mari aan de draai.
Mari aan de draai. Foto: Jeroen van de Sande

Iedere zes dagen, al meer dan een eeuw

Algemeen

Sint-Oedenrode - Sommige tieners denken dat de was vanzelf gestreken in de kast komt te liggen. Pas als moeder het een keer niet doet, valt het op. Zo zijn er meer van die dingen. De klok van het oude raadhuis op de Markt bijvoorbeeld. Die draait al sinds eind negentiende eeuw haar rondjes. Pas als de klok stilstaat gaan mensen denken 'hey, de tijd klopt niet'. Toch komt dat zelden tot nooit voor, want Mari Heesakkers zorgt er iedere zes dagen voor dat de klok bezig blijft.

Het oude raadhuis aan de Markt staat alweer twee jaar leeg. Sinds die tijd heeft huisschilder Mari er een verantwoordelijkheid bij; ervoor zorgen dat de klok op tijd blijft. "Het is nog goed voor de conditie ook", grinnikt de Rooienaar. "Die twee trappen op is al een flink karwei en dan moet ik ook nog de klok opdraaien. Dan ben je wel even buiten adem…" Mari hoeft het niet in zijn agenda te schrijven. Hij tikt een keer op zijn hoofd. "Dat zit hier. Ik vergeet het nooit."

Toch spreekt hij zichzelf een klein beetje tegen. De klok loopt niet altijd goed, soms wat langzamer, soms wat sneller. Toen Mari een keer opmerkte dat de klok vijf minuten achterliep, ging hij na het opdraaien even buiten een sigaretje roken om hem daarna weer een slinger te geven. Toen vergat hij de tijd en dat koste hem een paar uurtjes extra om de klok weer op de juiste koers te krijgen.

Lees woensdag het complete verhaal in DeMooiRooiKrant

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding