Afbeelding
Foto: Stagiar DMRK

Weer over het weer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het weer is één van de meest besproken onderwerpen in ons land. Een goede reden om eens terug te kijken op het weer van de afgelopen maand. Viel er meer of juist minder regen dan normaal? Was het te warm of veel te koud. Hadden we reden om te klagen of kregen we gewoon dat wat we verdienden?

Ondanks dat we de eerste acht dagen van augustus nog in de langste hittegolf aller tijden zaten, nam het weer weer iets normalere waarden aan. Maar ook voor augustus geldt warmer en zonniger dan normaal. Alleen de regen hield zich redelijk aan de gemaakte afspraken.

Heter dan normaal
Ook augustus was net als de meeste maanden van de afgelopen jaren warmer dan normaal. Met een gemiddelde etmaaltemperatuur van 19,3°C werd het anderhalve graad warmer dan dat wat we gewend zijn. De laagste temperatuur hadden we op 26 augustus, die dag koelde het af tot 5,7°C, een teken dat de herfst nadert. De gemiddelde nachttemperatuur was met 13,0°C 'slechts' een fractie hoger dan 12,2°C die we mochten verwachten. Overdag was de temperatuur gemiddeld 25,5°C en dat is maar liefst 2,3°C warmer dan het langjarige gemiddelde in augustus. Met 36,6°C hadden we op 7 augustus de hoogste maandtemperatuur te pakken. Die dag was gemiddelde etmaaltemperatuur overigens 27,0°C.

Regen weer op peil
Dankzij een aantal pittige buien, viel er vorige maand net wat meer regen dan normaal in augustus. Die regen maakte zeker geen einde aan de droogte, maar voor mensen, tuinen en landerijen die op regen wachtten, was er in elk geval weer wat voor de dorst.

In totaal viel er vorige maand 78,2 mm regen en dat is 10 mm meer dan het gemiddelde van 68 mm dat we in augustus in de statistieken hebben staan. De meeste regen viel op 17 augustus, die dag konden we op sommige plaatsen op luchtbedden over straat drijven. In totaal bleven de vorige maand 18 dagen helemaal droog.

Opnieuw volop zon
Nee, een record aantal zonuren zat er niet in, maar met 228 uur en 33 minuten zon, noteerden we ook in augustus weer duidelijk meer zonuren dan in andere jaren. Normaal kunnen we in de achtste maand rekenen op 185 uur zon, dat waren er dit jaar ruim 43 meer. Omgerekend zijn dat meer dan drie volle dagen zonneschijn.

De zon scheen het langst op 6 augustus, die dag schitterde onze ster maar liefst dertien uur en drie kwartier aan het firmament. Daarentegen moesten we het op de twintigste met slechts 9 minuten zon doen. Op vier dagen scheen de zon minder dan 20% van de daglengte en daarmee waren dat sombere dagen.

Kort samengevat, was augustus 2018 opnieuw te warm en zonniger dan normaal. Regen kregen we net iets meer dan in andere jaren.