Afbeelding
Foto: Hans van den Wijngaard

IVN Zomerwandeling in Olland

Algemeen

Sint-Oedenrode - Op 12 augustus houdt IVN Rooi de 'zomerwandeling', dit is de tweede wandeling uit de serie seizoenswandelingen in en om Olland.

Bij deze wandeling staat de kennismaking met het Kampenlandschap centraal. Onder begeleiding van deskundige gidsen leert u van alles over het ontstaan van dit prachtige gebied. De ontginning van de heide en andere ingrepen met invloed op de structuur van het landschap. Zoals je een schilderij kunt analyseren op allerlei kenmerken, kun je namelijk ook een landschap 'leren lezen'. Het is al een bijzonder warm voorjaar geweest, door de huidige droogte worden soms bijzondere sporen uit het verleden zichtbaar zoals verdwenen waterstromen en oude poeltjes. Wie weet zijn die ook hier te vinden.

Daarnaast is er uiteraard ook aandacht voor de bomen, planten, bloemetjes en de bijtjes en andere bewoners van dit gebied. Je hoort de laatste tijd veel over het dramatisch teruglopen van de insectenstand, met allerlei gevolgen voor de vogels en zoogdieren. Is deze terugloop ook in dit gebied waarneembaar? Wat is bijvoorbeeld de invloed van de gras-monocultuur op de diversiteit? Verder is het gewoon gezellig om op een zondagochtend door de natuur in de buurt te struinen. We vertrekken om 9:00 voor café d'n Toel, Pastoor Smitsstraat 4 in Olland, en zijn rond 11:00 uur weer terug. Voor het laatste nieuws zie www.ivnrooi.nl