Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Veertigduizend voor een feestje?

Algemeen

Meierijstad - De Noordkade in Veghel bestaat dit jaar honderd jaar. Da's mooi, zou je zeggen, hoewel 'n groot deel van de gebouwen daar al decennia lang stond te verkrotten. Maar goed, u weet het: Bouwbedrijf Van de Ven en de Provincie hebben, heel slim,onder het mom van 'industrieel erfgoed' met vele miljoenen de zaak opgekalefaterd en multifunctioneel gemaakt. Ondertussen hebben daar allerlei meer of minder gewenste ontwikkelingen plaatsgevonden, maar over het geheel genomen is de locatie zeer kansrijk te noemen.

Goed, en dan nu tijd voor een feestje, geen gewoon feestje, maar eentje dat € 175.000 moet kosten. Ach, we zijn aan het megalomane gedachtengoed van de Veghelnaren al 'n beetje gewend geraakt, sinds we sinds de fusie met hen zitten opgescheept. Er is echter een klein probleempje, niet heel groot hoor, slechts € 40.000 komen ze tekort, 'n peuleschil, zou je zeggen, gaan we toch gewoon even oplossen. En dat doet gemeente Meierijstad dan ook, die dicht in 'n poep en 'n zucht, tussen neus en lippen, als ware het een hamerstuk, dat gat.
Het rare is, gelet op het korte tijdsbestek (vijf weken), dat er nog nergens een programma te vinden is van het publieksfeest op 9 september, waarvoor de vrijgevige wethouder Van den Boogaard zo graag zijn gemeenteknip open trekt. Wat mij echter het meeste bezig houdt: Waar komt dat geld vandaan, uit welk potje komt dat? 'Onvoorzien' wellicht?
Schijndelnaren en Rooienaren kunnen ook wel feestvieren, hoor? Misschien nog wel beter en gezelliger dan die Veghelnaren, maar in ieder geval hebben wij daar niet zo'n idiote bedragen voor nodig. 'n festival als Fashion & Food is ook een driedaags publieksfeest, met veel vrijwilligers, hoogstaand en laagdrempelig, tot nu toe steeds zonder één euro subsidie tot stand gekomen.
Waarom schrijf ik dit? Let wel, ik gun Veghel heus wel 'n feestje, maar er zit iets gruwelijk te schuren: De Stichting Natuurlijk!Sint-Oedenrode is een serieus burgerinitiatief, met als belangrijkste doel de Rooise gemeenschap naar een hoger en welvarender plan te tillen. Zij wil dit doen door veel verenigingen, organisaties en stichtingen te verbinden, nieuwe plannen te initiëren, bestaande evenementen op te schalen en Sint-Oedenrode nog aantrekkelijker te maken voor recreatie en toerisme. Daartoe heeft het bestuur een serieuze begroting opgesteld, maar zij is al drie teruggestuurd met de opmerking dat er géén geld is. Hebt u 'm?
De subsidie aan het megalomane Veghelse feestje is een rechtstreekse klap in het gezicht van de jonge bestuursleden van Natuurlijk!Sint-Oedenrode en alle partijen die hen ondersteunen. Schandalig gewoon!

Pieter van de Kamp
Voorzitter Centrummanagement Sint-Oedenrode