Tinus Kluijtmans beregent zijn land.
Tinus Kluijtmans beregent zijn land. Foto: Hans van den Wijngaard

De hitte houdt ook Rooi in haar greep…

Algemeen

Sint-Oedenrode - De droogte, de hitte en de blakende zon houden ook Sint-Oedenrode in haar greep. De redactie van DeMooiRooiKrant dook het dorp in met allerlei vragen, want één ding is zeker; door het warme weer zijn veranderingen niet alleen voelbaar, maar ook zichtbaar.

Vooral fris en fruitig ijs
De zomer van 2018 kan voor Ad van Kasteren eigenlijk niet meer kapot. Sinds dat hij na de winter zijn ijssalon aan de Hertog Hendrikstraat weer opende is het eigenlijk constant mooi weer geweest. "Op dagen als deze lijkt het overdag te warm om een ijsje te halen. Voor de middag zijn er best nog wel wat klanten en ook later op de middag hebben de mensen schijnbaar weer zin in ijs. Maar op het heetst van de dag, dan zijn de meeste mensen slim genoeg om het heel rustig aan te doen", legt Ad uit terwijl hij twee ijskoffies maakt voor de grootouders die met hun kleinkinderen inmiddels een plaatsje onder de grote parasol op het terras hebben gezocht. Op de vraag welke ijssoorten het beste lopen met dit weer antwoordt Ad: "dat zijn de sorbets. Fris en fruitig ijs, is vooral dat wat de mensen op dit moment het meest bestellen. Daarbij geldt Amarenaijs toch zeker wel als de nummer één".

Tegen deze droogte valt niet te beregenen
Een beroepsgroep die veel last heeft van de droogte en de hoge temperaturen zijn de boeren. Melkveehouder Tinus Kluytmans zet tegen beter weten in, alle zeilen bij om zijn graslanden tegen verdrogen te beschermen. Wie denkt dat Tinus klaagt over het weer en de hitte die heeft het mis. "Dit is gewoon een bedrijfsrisico", zegt Tinus. "De laatste keer dat het zo erg was, was in 1976, toen konden we nog niet beregenen. Mijn vader heeft toen meteen na de zomer alle weilanden omgeploegd en direct knolgroen gezaaid. Daarmee konden we toen het vee tot aan december voeren. Maar voor nu hebben we nog voldoende voer op voorraad. Zo af en toe gebeurt dit, het wordt pas een probleem als het binnen enkele jaren weer zo droog en heet wordt. Dan hebben we te weinig tijd om een nieuwe voorraad voer aan te leggen, waarmee we een zomer als deze door kunnen komen."
Maar waar wij mensen het met de hitte druk hebben om verkoeling te zoeken, hebben de koeien het zelf relatief goed. De koeien van Kluytmans staan altijd op stal, volgens Tinus is dat beter voor de koeien dan dat ze met weer en wind in de wei staan. De stal is vrij hoog, bovendien is het gebouw aan de zuidkant goed geïsoleerd. En inderdaad als we de stal inlopen, is het zeker niet warmer dan buiten. De wind, die vrij door de stal waait, zorgt voor een aangename verkoeling.

Lees verder in DeMooiRooiKrant van komende week

Ad, druk bezig in zijn salon.