Afbeelding

Vandaag de eerste dag van een hittegolf?

Algemeen

Sint-Oedenrode - Al weken laat de zomer haar kracht zien. Bijna elke dag schijnt ze volop, voor de een een genot dat niet lang genoeg kan duren. Voor de ander een vloek, want de natuur lijdt enorm onder de bijna alles verzengende hitte. Toch is er pas sinds vandaag sprake van een hittegolf. Althans, en daar ziet het sterk naar uit, als vanmiddag de temperatuur boven de 30°C komt.

Van een hittegolf is pas sprake als het op tenminste vijf aaneengesloten dagen warmer is dan 25°C. Maar daarmee alleen zijn we er nog niet, want in die periode moet het ook nog op minimaal drie dagen 30°C of warmer worden. En daar zit het venijn voor de liefhebbers van hittegolven. Want ondanks dat we dit jaar al 76 dagen met een temperatuur van 20°C of meer hadden, waarvan er maar liefst 48 de 25°C wisten te bereiken. Er zelfs drie dagen van meer dan 30°C waren, is tot op vandaag niet voldaan aan de criteria voor een hittegolf, namelijk die drie dagen in een aangesloten periode van tenminste vijf dagen.

Na de eerste tropische dag op 29 mei, die viel in een periode van zeven zomerse dagen van 25°C of meer, volgde op 1 juni alweer een 'frisse' dag van 20,4°C. Daarmee was de eerste hittegolf in spé voorbij. De maand juni kende verschillende zomerse dagen, maar vijf dagen achter elkaar meer dan 25°C op teller, die kwamen er niet. Vanaf 27 juni volgde een periode met maar liefst dertien zomerse dagen, maar de 30°C werd niet aangetikt.

Toch lijkt dan nu onze regio vanaf vandaag een hittegolf te krijgen. Als de temperatuur vandaag de 30°C ook maar aan durft te tikken is aan alle voorwaarden voldaan. Immers sinds 12 juli is het elke dag warmer dan 25°C geweest en zowel vorige week maandag als gisteren werd het 30,8°C. Tel daarbij de verwachte temperatuur van vandaag op en we hebben een heuse regionale hittegolf.

Hoe lang de hittegolf gaat duren is lastig te voorspellen. Maar de meeste weerkaarten geven voor de komende twee weken nog steeds een grote kans op middagtemperaturen van meer dan 25°C aan. En tja, als er eenmaal sprake is van een hittegolf dan duurt die tot aan de dag waarop het geen 25°C meer wordt.