Afbeelding
Foto: Jos van Nunen

Zonnepanelen trek je zo van de belasting af

Algemeen

Sint-Oedenrode - Ben je zzp'er en overweeg je zonnepanelen aan te schaffen? Dan kan je mogelijk gebruik maken van de energie-investeringsaftrek (EIA). Een mooi voordeel, want met de EIA mag je € 401 per KW piekvermogen van je belaste winst uit onderneming aftrekken. Zo wordt de aanschaf van zonnepanelen wel heel aantrekkelijk! De aftrek van deze bedrijfsmiddelen valt daarnaast ook onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA, max. 28%).

Voorwaarden aftrek zonnepanelenAls zzp'er werk je vaak vanuit huis. Betekent dat automatisch dat je de aanschaf van zonnepanelen kunt aftrekken als KIA? Nee, allereerst moeten de zonnepanelen kunnen worden aangemerkt als zelfstandig bedrijfsmiddel. Dit hangt af van het type paneel. Zonnepanelen die tegelijk fungeren als dakbedekking gaan op in de woning en zijn geen zelfstandige bedrijfsmiddelen.

Worden jouw zonnepanelen wel aangemerkt als zelfstandig bedrijfsmiddel? Dan is de tweede vraag of ze geactiveerd mogen worden als ondernemingsvermogen. Alleen als het energieverbruik voor meer dan 10% zakelijk is, mogen zonnepanelen als ondernemingsvermogen worden gezien en kan je de KIA en EIA claimen. Bij het claimen van de EIA is het belangrijk dat je de investering binnen 3 maanden meldt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Anders vervalt het recht op aftrek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Van de Ven Accountants | Adviseurs, te bereiken via 0413-491111, e-mail: info@vdven.nl, of loop gewoon even binnen op werkdagen tussen 08.30 uur en 17.00 uur.