Ook van de buitenkant is goed te zien dat er een opknapbeurt heeft plaatsgevonden.
Ook van de buitenkant is goed te zien dat er een opknapbeurt heeft plaatsgevonden.

Paulusgasthuis krijgt meer subsidie

Algemeen

Sint-Oedenrode - Sinds 1 januari 2017 heeft het Sint Paulusgasthuis in de Kerkstraat in Sint-Oedenrode een nieuwe eigenaar: de gemeente Meierijstad. Het Sint-Paulusgasthuis is eigendom geweest van de erfgenamen van diverse rijke families, van de kerkelijke overheden en van de gemeente Sint-Oedenrode. Allemaal hebben ze het gebouw door de eeuwen heen behoed. Dat voortbestaan blijft nu gewaarborgd nu de gemeente de subsidie verhoogd.

Sociale huisvesting
Het gasthuis is in 1435 gesticht en was bedoeld voor de huisvesting van arme vrouwen: een vroege vorm van sociale huisvesting. In de vorige eeuw werd ook onderdak gegeven aan echtparen, oa aan Bertje en Leentje die in 1952 hun 70-jarige bruiloft vierden, zeer uniek in die tijd! In 1970 vertrokken de laatste bewoners en na een restauratie bood het gasthuis onderdak aan de VVV en aan het Museum van Brabantse Mutsen en Poffers, met de collectie van de lokale heemkundekring.

Subsidie
Met de Paulus Gasthuisjes heeft de gemeente Meierijstad een prachtig monument in bezit in het centrum van Sint-Oedenrode. Financieel gezien is er geen enkele ruimte om het pand en de activiteiten te kunnen uitnutten. Om het bestuur in staat te stellen het museum beter te vermarkten en zichzelf te kunnen profileren richting bijvoorbeeld het onderwijs heeft het college besloten om met ingang van 2018 de subsidie structureel jaarlijks te verhogen tot €3.427,= voor organisatie en programma. Daarnaast is het noodzakelijk dat er een huurovereenkomst komt die aan de huidige eisen voldoet en die uitgaat van het toekomstig beleid van de gemeente voor de verhuur van gemeentelijk vastgoed. Om die reden is een berekening gemaakt voor de nieuwe huur op basis van een kostendekkende huurprijs van ruim €22.500,=. Deze huur kan voor 100% worden gesubsidieerd, net zoals nu het geval is.