Afbeelding
Foto: Mari Kapteijns

'Zicht op Knoptoren behouden'

Algemeen

Sint-Oedenrode - In DeMooiRooikrant van 27 juni werd bericht dat ontwikkelaar OKKO woningen wil bouwen bij de Eerschotsestraat. Het plan hiervoor ligt nu ter inzage.

Op 20 oktober 2016 heeft de Raad van de voormalige Gemeente Sint-Oedenrode het gebied 'Knoptoren en omgeving' aangewezen als beschermd stads- of dorpsgezicht. Als het plan van OKKO wordt gerealiseerd, zal het huidige zicht op de Knoptoren vanaf de A50 en de Noordelijke Randweg worden belemmerd. Dit vanwege het realiseren van een appartementengebouw aan de rand van het plangebied van 16 m. hoogte. OKKO geeft in zijn plan ook toe dat het bestaande zicht niet kan worden gehandhaafd. Verder voorziet het plan van OKKO in het aanbrengen van z.g. 'dove gevels' bij dit gebouw en bij de patiowoningen die aan de zijde van de Noordelijke Randweg komen staan. Deze 'dove gevels' zullen een hoogte van minimaal 6 m. hebben. Deze 'geluidswand' is noodzakelijk om zo dicht bij de A50 woningen te kunnen realiseren. Dat zal vanaf de A50 bepaald géén fraai gezicht opleveren.
Het appartementengebouw komt te staan in de uiterste zuidwestelijke hoek van het plangebied, pal tegen het kwetsbare, beschermde natuurgebied achter de Knoptoren. In dat natuurgebied ligt een oude Dommelarm. Het plangebied maakt, tenslotte, deel uit van de hooggelegen dekzandrug waarop het middeleeuwse Eerschot is gebouwd. OKKO wil in dit eeuwenoude landschap een deel van die dekzandrug verlagen om er een plasdras, een half-moeras – aan te brengen: een rechtstreekse aantasting van het oorspronkelijke, middeleeuwse landschap. In zijn huidige vorm is dit plan van OKKO op diverse punten in strijd met de bestaande waarden in dit gedeelte van Eerschot. Het dient daarom door de Raad van Gemeente Meierijstad te worden afgewezen.

Richard de Visser