Afbeelding

Chinees bliksembezoek in Sint-Oedenrode

Algemeen

Sint-Oedenrode – Een kop vanmorgen in de landelijke dagbladen: 'Drenthe wil meer Chinezen trekken.' Even leek het er op dat ook gemeente Meierijstad daad bij het woord heeft gevoegd, want vanochtend reed een bus vol Chinezen Sint-Oedenrode binnen voor een bliksembezoek.

David Chen uit Eindhoven regelt al vele jaren reisjes voor Chinese gezelschappen naar Nederland. Ditmaal hadden hij en zijn vrouw Lee tientallen middelbaarschoolleerlingen onder hun hoede van een school uit de buurt van Shanghai. Steevast brengen dhr. en mevr. Shen een bezoek aan Sint-Oedenrode. Ze vinden het een prachtig dorp en willen daar hun landgenoten kennis mee laten maken. Iedere keer weer staan Bert de Graaf en Jos Wijn klaar om ze te ontvangen. Dat was maandagmorgen ook weer het geval. Bij het voormalige gemeentehuis op Dommelrode werden de gasten door hen welkom geheten. Wethouder Coby van der Pas nam de honneurs waar van burgemeester Van Rooij door ze in de raadzaal toe te spreken.

De klomp
Sint-Oedenrode zet zich steeds meer in om 'de klomp' te promoten. In China is het schoeisel bekend, maar ze vinden het bijna mythisch. 'Loopt daar iedereen op rond?' vragen ze zich af. Het zal de tieners zijn opgevallen dat dat niet het geval is, maar minstens één persoon zagen ze wél op de houten schoenen. Eric van den Hurk van de Gasthuishoeve. Van hem kregen ze een demonstratie klompen maken. De mobiele telefoons en tablets werden volop gebruikt, want dat moest natuurlijk worden vastgelegd voor het thuisfront.

Na een bezoek aan het kasteel en het park trok de groep weer verder. Van der Pas vertelde de jong volwassenen in haar toespraak dat Meierijstad wel 27000 voetbalvelden groot is. Ze moesten er om gniffelen. Daar waren ze niet van onder de indruk, aangezien de steden daar wel honderd keer groter zijn. Waar ze wel van onder de indruk waren, was het groen en het kleinschalige. "Precies daarom vinden wij het hier zo mooi", vertelt Shen als trotse gids. Hij komt vast en zeker terug met een groep landgenoten, want inmiddels zijn hij en zijn vrouw echte promotors van Sint-Oedenrode geworden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding