Afbeelding

"Tijdens de warming-up ging ik door mijn knie"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het scheuren van de voorste kruisband is 'de hartaanval voor het kniegewricht', volgens orthopedisch chirurg Cor van der Hart, specialist in het opereren van voorste kruisbandletsels. Rooienaren Tom Willems (24) en Luc Beeks (20) hebben beide hun voorste kruisband (VKB) van hun knie gescheurd. In dit interview vertellen ze over het ontstaan van de blessure, de operatie en over de revalidatie bij Fysiotherapie de Meierij onder begeleiding van fysiotherapeut Kaunda Leermakers.

De 'VKB-patiënten' sporten twee keer per week in groepsverband met andere lotgenoten, waarbij de leeftijd vooral tussen de 18 en 30 ligt. De gemiddelde revalidatie voor 'return-to-sport' bedraagt gemiddeld tussen de 9 en 12 maanden. Als eerst is Tom Willems (24) aan het woord. Tom is vanaf zijn zesde voetballer bij Rhode waarbij hij alle selectieteams heeft doorlopen tot aan de selectie. Hij is nu zeven maanden bezig met zijn revalidatie van een gescheurde kruisband.

Hoe heb je deze blessure opgelopen? Wat dacht je op dat moment?
"Het was de tweede training in de voorbereiding op dit seizoen, waarbij ik tijdens de warming-up door mijn knie ging. Ik hoorde het kraken en wist meteen dat het niet goed zat."

Na bezoek aan de huisarts en het ziekenhuis was duidelijk dat je geopereerd zou worden. Waar en wanneer ben je geopereerd?
"Ik ben in oktober 2017 geopereerd in het St Anna Ziekenhuis in Geldrop. Alles is goed  verlopen en zonder compilaties. Van de operatie kan ik me niks herinneren, omdat ik onder volledige narcose ben gebracht. Na de operatie was ik wat suf en moe."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week