Afbeelding

12 ½ jaar in de wijngaard van de Heer

Algemeen

Sint-Oedenrode - Manon van den Broek is dit jaar 12 ½ jaar actief als pastoraal werker. De afgelopen jaren in de H.Oda parochie, die de kernen Sint-Oedenrode, Boskant, Olland, Nijnsel, Son en Breugel omvat. Zij houdt zich voornamelijk bezig met activiteiten gericht op jeugd, jongeren, huwelijken en jonge gezinnen. In deze snel veranderende tijden waarin het geloof steeds meer naar de achtergrond lijkt te worden verdrongen zou je kunnen denken dat je met een hopeloze missie bezig bent. Maar niet Manon! Ook zij staat weliswaar met twee voeten op de grond en ziet wat er om haar heen gebeurt, maar dat neemt niet weg dat zij moed put uit haar ervaringen en gelooft in het slaan van bruggen. Zij zaait onophoudelijk met vertrouwen op Gods akker en is ervan overtuigd dat er nog steeds voldoende vruchten zijn te plukken: 'Ik heb een vast vertrouwen in het vinden van een weg naar een levende toekomst. Bijzonder dat ik deel uit mag maken van deze zoektocht.'

Kun je iets over je afkomst en gezinssamenstelling vertellen?
"57 jaar geleden werd ik geboren in Vught. Mijn ouders hadden daar een fruitteelt- en pluimveebedrijf. Ik ben de oudste van vier kinderen. We woonden achteraf, met een klooster van de fraters van Tilburg als naaste buren. Zo werd ik al vroeg 'ingewijd' in het agrarische / katholieke leven. Ik woon nu in Rosmalen, in de Maaspolder. Geen klooster meer als buren, maar wel weer het buitengebied. Ik ben getrouwd met Gerard Beentjes en we hebben twee zoons en een dochter in de leeftijd van 21 tot 26 jaar. We hebben geen agrarisch bedrijf zoals onze ouders dat hadden, maar genieten van het grote erf met alles erop en eraan."

Welke studies heb je gevolgd?
"Na mijn middelbare school ben ik Tuinbouwplantenteelt gaan studeren aan toen de Landbouwuniversiteit in Wageningen. Daar studeerde ik af met een verzwaard vak voorlichtingskunde. In dat vakgebied ben ik ook werkzaam geweest tot 1991. Ik voelde; dit is het toch niet helemaal. Ik wil dichter staan bij waar het in het leven écht om gaat. Ik ben toen theologie gaan studeren in Amsterdam, en later in Utrecht. Theologie is geloof onderzoeken met het verstand. Ik was tot de conclusie gekomen dat in het christelijk geloof voor iedereen een plaats is. Daar kun je werkelijk zijn wie je bent, groeien en bloeien. Veel levensbeschouwingen beloven dat, maar kunnen dat niet altijd waar maken. Dat is kostbaar en daar wilde ik me voor inzetten."

Hoe ziet je 'werkzame leven' er tot nu toe uit?
"In 2005 ben ik aan het werk gegaan als pastoraal werkende in de parochies van Heeswijk, Dinther en Loosbroek. Ik had daar taken die veel overeenkomen met mijn huidige taken. Het was een mooie start in het vak. Ik herinner me bijvoorbeeld dat ik vrijgesteld was om een dagdeel in de week op een huisjescamping in Heeswijk te zijn, en daar maar contacten op te bouwen. Zoals op veel van deze huisjesparken woonden er vakantiegangers, Poolse werknemers en mensen met grote problemen door elkaar. We hebben daar een gezin zonder gas, water, elektriciteit en school weer op de rit kunnen krijgen. In 2010 werd ik gevraagd om te komen werken in de op te starten Odaparochie."

Lees meer in DeMooiRooiKrant van deze week