Logo mooirooi.nl
Thijs van Zutphen.   | Fotonummer: 3c394b
Thijs van Zutphen. (Foto: Jeroen van de Sande)
Human Interest

En de winnaar is … Lijst Blanco!

Sint-Oedenrode – Niet Schiermonnikoog had de eerste uitslag van Nederland, maar Sint-Oedenrode! De uitslag is sensationeel. Lijst Blanco heeft gehakt gemaakt van de grote partijen die in Meierijstad de dienst hebben uitgemaakt, CDA en Team Meierijstad.

Ware het niet, dat Sint-Oedenrode nooit meer gemeenteraadsverkiezingen heeft, en Meierijstad dit jaar niet meedoet,  ook al beweert de NOS van wel. Oh ja, dit was trouwens de uitslag van onze poll op MooiRooi.nl.  
De gemeenteraadsverkiezingen hebben ons dus geïnspireerd om te kijken hoe dat in Rooi uitgepakt zou hebben, als wij dit jaar inderdaad hadden meegedaan met de rest van Nederland. Blijkbaar heeft de poll meer mensen geïnspireerd, want daarop kwamen maar liefst 468 'stemmen' binnen.
We volgden niet alleen de einduitslag, maar ook het verloop. In de eerste week lag CDA ruim op kop en Lijst Blanco een flink stuk daarachter. Halverwege maakte die laatste een geweldige sprint. In de eindstrijd wist de tot 21 maart jongste gemeenteraadsfractie van Nederland met 28% de Christendemocraten (18%) en Team Meierijstad (15%) mijlenver achter zich te laten.
Op het eerste gezicht een verpletterende winst ten opzichte van de eerste verkiezingen in Meierijstad, en in geen enkele verhouding tot de achterban van toen.  Maar daar hoort natuurlijk een waslijst aan kanttekeningen bij.
Iedereen begrijpt dat je zo'n uitslag niet 'representatief' kunt noemen, zoals dat heet, alleen al door het grote schaalverschil en het spelelement.  Gezien de fractiegebonden stembommetjes in het begin vermoeden wij, met een schuin oog naar de leeftijd van de doelgroep, dat de tamtam van de sociale media een grote rol heeft gespeeld.
Vergeleken met de laatste verkiezingsuitslag van de stembureaus in Rooi, plus de totaaluitslag, scoren behalve Lijst Blanco ook SP (9%), D66 (5%) en Hart voor Schijndel (6%),  destijds niet vertegenwoordigd in de Rooise raad,  relatief goed.  De andere kleintjes bleven klein.  VVD (14%) scoort prima en hield gedurende de poll een nek-aan-nekrace met Team Meierijstad. 

De verleiding is groot om te speculeren hoe zo'n uitslag achter de schermen tot stand is gekomen. Onverwacht 'verlies' door gebrek aan interne communicatie? Onverwachte 'winst' door naamsbekendheid via de lokale en regionale media?  Het blijft gissen. Wij zouden zeggen: neem de uitslag met een knipoog. Maar houd dat andere oog goed open.

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Moet Rooi een nieuw zwembad krijgen?Reageren!