Afbeelding
Foto: Manon Swinkels

"Deze honden verdienen een tweede leven"

Algemeen

Sint-Oedenrode - Het klinkt als een droom voor menig hondenliefhebber: iedere week een andere pup. Zo'n schattige viervoeter die maar al te graag met je komt knuffelen. De familie Petersen heeft met veel liefde al voor vijftig hondjes mogen zorgen. Honden die hun aandacht hard nodig hebben.

De familie Petersen was al enige tijd op zoek naar een nieuw gezinslid, een maatje voor hun hond Layka. Zes jaar geleden op dierendag sloeg Yvonne de krant open en haar oog viel op een oproep van Stichting Animal in Need. "De stichting zet zich in voor honderden honden in Spanje die geen thuis hebben", vertelt Yvonne. "De Nederlandse Peter Koekebakker kocht jaren geleden een hondenverbrandingsfabriek op in Spanje en toverde deze gruwelijke plek om tot asiel. Vanuit Spanje zoekt Peter in Nederland een warm thuis voor deze honden." In Spanje leven veel honden op straat, worden op de meest verschrikkelijke manieren behandeld of gedumpt. Stichting Animal in Need vangt deze honden op en doet hun uiterste best om hen een liefdevol leven te geven.

"Op de website van de stichting staan foto's van honden uit de opvang in Spanje, die tijdelijk bij opvanggezinnen in Nederland verblijven", gaat Tessa verder. "Natuurlijk begrijpen wij dat men niet zomaar een hond uit Spanje adopteert na enkel en alleen een foto te hebben gezien. Op dat punt bieden wij onze hulp. Wanneer een hond wordt overgevlogen vanuit Spanje, vangen wij de hond op en verzorgen de hond met het hele gezin. Op die manier bieden wij de geïnteresseerde de mogelijkheid om de hond in real life te ontmoeten of kennis te laten maken met hun eigen hond. Omdat wij die hond dan al enkele dagen in huis hebben, kunnen wij diegene ook wat meer vertellen over bijvoorbeeld het karakter." De familie Petersen vormt dus eigenlijk een tussenstation tussen de opvang in Spanje en degene die de hond met alle liefde wil adopteren.

Dat deze honden een tweede kans verdienen, is zeker. "De honden die bij de opvang in Spanje terechtkomen, zijn er over het algemeen heel slecht aan toe. Wat de precieze achtergrond is, weten we niet, maar wij hebben vele afschuwelijke foto's van Peter gezien", vertelt Yvonne en ze trekt een ernstig gezicht. "Een nestje puppy's in een container, in een doos in het bos of honden die bij de verhuizing zijn achtergelaten. Als wij een hondje ophalen van het vliegveld, kruipen ze meteen dicht tegen je aan. Je voelt zo sterk dat het hen aan aandacht ontbreekt."

In 2011 heeft familie Petersen het eerste hondje vanuit de opvang in huis gehaald. Het gezin kiest zelf uit welk hondje zij in huis nemen en pas als de hond in Sint-Oedenrode is gearriveerd, verschijnt een foto van de hond op de website van de stichting. "Wij laten bij voorkeur pups overvliegen. Wij zijn sinds kort verhuisd, maar achter onze oude woning hadden wij een grote tuin en dus de ruimte om zindelijkheidstrainingen te geven", vertelt Yvonne. Binnen ongeveer één week wordt er een geschikte match gevonden en wordt de pup geadopteerd. Na vijftig honden zien komen en gaan is de familie wel gewend aan het afscheid. "Wij zien de honden als logés. Ze blijven één á twee weken bij ons en vertrekken vervolgens naar hun eigen huisje. Bij de eerste hond viel het afscheid wel zwaar. We hebben toen met zijn allen staan huilen in de keuken", geeft Tessa toe. "Eén hondje hebben we gehouden. We waren allemaal op slag verliefd en Shiba is inmiddels al zes jaar bij ons. Daarnaast zijn er verschillende honden die in Sint-Oedenrode zijn gebleven. Zelfs Ben Cramer is naar Rooi afgereisd om een hond te adopteren en ook René Froger heeft een viervoeter in huis dankzij de stichting. We zijn heel blij dat er mensen zijn die op deze manier voor een hond kiezen. We moedigen ook iedereen aan om een hond via de stichting te adopteren. Er zijn nog zoveel honden die een fijn leven verdienen. Wij hopen dat we nog veel honden een warm en liefdevol thuis mogen geven."

Bent u misschien op zoek naar een hond of wilt u meer informatie over de stichting? Ga dan naar www.animalinneed.com voor meer informatie.