Tijdens de persbijeenkomst gaven de journalisten van het Brabants Dagblad een korte presentatie.
Tijdens de persbijeenkomst gaven de journalisten van het Brabants Dagblad een korte presentatie. Foto: Astrid Jacobs

Nuttige ontmoeting pers en gemeente

Algemeen

Sint-Oedenrode - Pers en gemeente, ze kunnen niet zonder elkaar. Een enkele keer wringt het tussen die twee, maar meestal lopen hun belangen parallel. Communicatie is daarbij ongelooflijk belangrijk.

Afgelopen donderdag was er, op initiatief van de gemeente, een ontmoeting waarbij beide kanten hun ervaringen en verwachtingen naar elkaar uitspraken. De pers had massaal gehoor gegeven aan de uitnodiging en wat onze redactie betreft was het een nuttig initiatief. We gaan even in op de onderdelen die voor u als lezer interessant kunnen zijn.

Met Meierijstad in zicht had Sint-Oedenrode de pers 'verboden' om rechtstreeks te bellen met leden van het college van B & W, dat moest – liefst per mail – via het zogeheten Persloket. Vooral dagbladen hadden daar bezwaren tegen vanwege de vertraging in de dagelijkse nieuwsgaring. In Meierijstad is het persloket voortgezet en de ervaringen van week- maar ook dagbladpers waren tegen die achtergrond opvallend positief. Er waren 'leerpunten' geweest maar de verbeteringen daarop waren de pers ook niet ontgaan.
In de ogen van burgemeester Fränzel, portefeuillehouder communicatie, waren de afzonderlijke weekbladen wél nog te veel bezig met de eigen kerk- of kerndorpen. 'Meierijstad dat zijn we samen' Ook hield hij een pleidooi voor een informeler, persoonlijker contact tussen de politici en de pers. Dat kan leiden tot beter begrip en minder misverstanden. Ook af en toe een compliment, of het omgekeerde, kan heel effectief zijn. Over de risico's daarvan, mogelijke beïnvloeding van (vooral) de pers, werd niet gesproken. Blijkbaar zag geen enkele aanwezige dit als een gemis, en vond 'beroepsethiek' iets vanzelfsprekends.
Het appèl dat Fränzel deed aan de media om de bestuurders van Meierijstad meer bekend te maken bij de bevolking, kwam voor onze redactie als een leuke opsteker. Dat is immers precies wat DeMooiRooiKrant al jaren doet met de rubriek 'De politiek dichterbij'. "Voorlopig kunnen we met een interval van drie weken, met 35 gemeenteraadsleden nog vooruit" merkte onze redacteur op. Fränzel, ad rem als altijd: "Maar daar heb je dan ook nog bijna vijf jaar de tijd voor."