Logo mooirooi.nl
Piet Spanjers (rechts) en secretaresse Mariëlle van Schijndel hebben de eer om de ambtsketen voor het eerst om te mogen hangen  | Fotonummer: b75fd4
Piet Spanjers (rechts) en secretaresse Mariëlle van Schijndel hebben de eer om de ambtsketen voor het eerst om te mogen hangen

Ambtsketen Meierijstad op tijd klaar voor Koningsspelen

Sint-Oedenrode/Meierijstad - Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel kan morgen de Koning en Koningin voor de opening van de Koningsspelen ontvangen met de nieuwe ambtsketen van Meierijstad. Donderdagavond werd de ambtsketen door de burgemeester en de Rooise goud- en zilversmid Piet Spanjers aan de pers getoond. Een uur later droeg Fränzel tijdens de raadsvergadering de keten voor het eerst officieel.

"Het was een spoedklus", zo vertelt de burgemeester. "In de opdracht stond dat de keten 20 april klaar moest zijn". Piet Spanjers dacht aanvankelijk dat er nog wel een week speling was, zo vulde de burgemeester aan. "Ze zullen wel op zeker spelen, dan is er altijd nog wat extra tijd tot Koningsdag. Maar toen ik hoorde dat de Koning en Koningin op 21 april naar Veghel kwamen toen wist ik dat ze het meenden", zo vulde Spanjers met een glimlach op zijn gezicht toe.

De ambtsketen symboliseert Meierijstad in haar volle glorie. Zo bestaat de keten uit driehoeken, die staan voor de drie oude gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. In de onderste schakel is de plattegrond van de nieuwe gemeente verwerkt, met daarop de drie hoofdkernen. Verder is de keten, zoals elke ambstketen voorzien van een penning met het rijkswapen.

Zodra het wapen van de gemeente Meierijstad bekend is, zal aan de andere zijde van deze penning het wapen van Meierijstad prijken. Zoals burgemeester Fränzel toelichtte kan de penning worden omgedraaid. In het geval de burgemeester een handeling namens de Koning verricht is het rijkswapen zichtbaar. Maar als de burgemeester de ambtsketen draagt als vertegenwoordiger van Meierijstad, dan zal in de toekomst het wapen van onze gemeente naar voren prijken.

Hoewel het gemeentewapen nog niet bekend is, kon burgemeester Fränzel al wel verklappen dat de kenmerken van de drie gemeenten er in terug komen. Hij noemde daarbij het kruis van Veghel, de eikenbladen van Schijndel en natuurlijk de torentjes van Sint-Oedenrode.

Enkele weetjes over de keten:

  • draagbaar voor zowel een man als vrouw
  • gewicht 312 gram exclusief penning
  • De onderste twee scharnieren bevatten de 'M' van Meierijstad zoals in het logo
  • 60 uur werk
  • verstelbaar voor zowel grote als kleine dragers
reageer als eerste
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Ben je bang voor klimaatverandering?Reageren!
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5227001&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooirooi.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=138" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>