Hanneke zoekt boeken uit voor de Rooise Little Free Library.
Hanneke zoekt boeken uit voor de Rooise Little Free Library.

De Rooise Little Free Library

Algemeen

Sint-Oedenrode - Vandaag , 9 september 2015, is het wereld alfabetiseringsdag. Hanneke Hermes vindt dit een mooi moment om een Little Free Library aan te kondigen.

Wat is een Little Free Library?
"Het is een minibieb aan huis. Het is overgewaaid uit Amerika en het idee is heel eenvoudig: haal een boek en breng een boek. Het is een laagdrempelige manier om veel verschillende boeken te kunnen lezen, je dorpsgenoten te ontmoeten en mooie verhalen met elkaar te delen."

Hoe is het begonnen?
"Ik kan het me nog heel goed herinneren, die eerste stappen op het lezerspad. Het geluid van mijn voetstappen vulden de hal van het kasteel. Na veel wikken en wegen koos ik een boek en nestelde ik me in een van de nissen van kasteel Henkenshage. Tegen half 6 vroeg Tonnie van der Hagen vriendelijk of ik haar boeken af wilde laten stempelen, want de bibliotheek ging sluiten. Toen ik wat ouder was, mocht ik van Tonnie kleine klusjes doen op de bieb en werd ik zelfs betaald! Thuis speelde ik biebje met mijn eigen boeken, waar ik kaartjes in plakte en stempelde. In 1986, inmiddels volwassen, trad ik in dienst van de lokale bieb als Hoofd Uitleenadministratie, locatie Martinushuis. Na een lidmaatschap van 50 jaar van de lokale bibliotheek, heb ik nu mijn eigen bieb. De cirkel is rond!"

Hoe werkt het?
"De Rooise Little Free Library is altijd open! Je opent het deurtje, zoekt een boek uit, legt een boek terug en sluit hem weer! Maak gerust gebruik van het bankje om op je gemak iets te kiezen. Heb je geen boek om terug te leggen? Dat geeft niet, misschien een volgende keer wel of je brengt het gelezen boek weer terug."

Opening
Op 12 september om 14.00 uur gaat de Rooise Little Free Library open aan de Rogge 36 en dat wordt gevierd met een Mad Tea Party. Ken je het verhaal nog uit Alice in Wonderland? Mocht het op 12 september erg slecht weer zijn dan vindt de opening op een ander moment plaats. Kijk daarom vóór je komt even op de Facebookpagina (De Rooise Little Free Library). Op deze pagina vind je ook updates van de inhoud van de minibieb, leestips en andere nieuwtjes.