Afbeelding

Laat het NL-alert testbericht je niet verrassen

112

Sint-Oedenrode - Op maandag 5 juni zendt de overheid een testbericht uit van NL-alert, met het idee om de burgers te laten ervaren wat er gebeurt wanneer er een legitieme NL-alert verstuurd zou worden. Dit systeem wordt normaal gesproken gebruikt wanneer er een gevaarlijk situatie is, zoals een grote brand of een overstroming. 

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat je waarschuwt en informeert bij een noodsituatie. Ontvang je een NL-Alert? Lees dan meteen het bericht en volg de instructies op. Het is ook belangrijk om anderen te informeren, want het kan zijn dat je een NL-Alert mist, bijvoorbeeld als je telefoon uitstaat of tijdelijk verbinding heeft met een zendmast die het NL-Alert niet uitzendt.

Je ontvangt deze NL-Alert op je mobiele telefoon. Hierin staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Je kan de NL-alerts herkennen aan het harde alarmgeluid dat je hoort wanneer je het binnen krijgt. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Mensen die normaal gesproken rond deze tijd oortjes inhebben die in verbinding staan met hun telefoon, moeten ook even opletten. Wanneer je oortjes inhebt wanneer de NL-alert binnenkomt, dan krijg je het alarm via de oortjes te horen. Omdat het geluid luider is dan dat je gewend bent, kan dit leiden tot een schrikreactie. Wanneer je je in het verkeer bevindt, kan dit leiden dat onverwachte en gevaarlijke situatie. Doe ze dus even uit wanneer de NL-alert verzonden wordt.