v.l.n.r.: Daniëlle, Lindsey, Dorothé en Marloes zijn als zorgverleners betrokken.
v.l.n.r.: Daniëlle, Lindsey, Dorothé en Marloes zijn als zorgverleners betrokken. Foto:

Samen sterk tegen kanker

Zorg en Welzijn

Sint-Oedenrode - Kanker, een ziekte met veel impact voor de patiënt en zijn of haar omgeving. Ieder die erdoor geraakt wordt, heeft een verhaal. Een aangrijpend verhaal, over hoe je de ziekte en de gevolgen ervan tegemoet treedt. Hoe je je staande houdt, je verlies ervaart, nieuwe dingen ontdekt of uitzoekt hoe je jouw leven opnieuw vormgeeft.

Door: Caroline van der Linden

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd de Wereldkankerdag gehouden. Er wordt stilgestaan bij de impact ervan, een ziekte waar een op de twee mensen in Nederland op een zeker moment mee te maken krijgt. In Sint-Oedenrode vindt dit jaar op die dag een Wereldkankerdag Winterfair plaats. Helen Kuijpers en Marloes Goossens organiseren het.

“De beste zorg dichtbij, dat is het thema dat dit jaar centraal staat”, vertelt Marloes. Waar vind je de beste zorg dicht bij huis? Een thema dat bij uitstek aansluit bij Gezondheidscentrum de Meierij waar ze als podotherapeut werkzaam is. Marloes vertelt waarom: “We zijn al langere tijd bezig met het opzetten van een zorgnetwerk voor oncologie patiënten. In 2015 zijn we gestart bij Joost de Vaan om alle disciplines bij elkaar te brengen, met als belangrijkste doel: zoek elkaar op om de beste zorg te kunnen leveren. Ik als podotherapeut kan veel, maar zeker niet alles. Dat geldt ook voor mijn collega fysiotherapeut of andere disciplines. Er komt zoveel complementaire zorg bij kijken.” Daarmee bedoelt ze zorg die vermindering van klachten kan geven, zoals pijn, misselijkheid, angst, vermoeidheid of bijvoorbeeld slaapproblemen. “Inmiddels kunnen we zeggen dat we echt een goed centrum hebben, met een groot team, waarbij de verschillende disciplines de samenwerking opzoeken met elkaar. Daar zijn we dan ook erg trots op”, vertelt ze enthousiast.

“Specifieke ziektebeelden kunnen we nu uitfilteren, waaronder oncologie. Als kankerpatiënt krijg je een diagnose en dan wordt er vaak veel geaccepteerd, bijvoorbeeld dat je eerder moe wordt of dat je spieren pijn doen, dat hoort er nou eenmaal bij wordt snel gedacht. Aan de ene kant klopt dat natuurlijk, maar aan de andere kant kun je als zorgverlener toch erg veel doen om deze klachten te verminderen. Maar daarvoor moet je samenwerken. Zo’n drie jaar doen we dit nu en kunnen sinds dit jaar zeggen dat we een officieel netwerk zijn voor oncologiezorg. Dat we aan strenge eisen voldoen en in de verwijsgids voor kanker te vinden zijn”, zegt Marloes trots. Helen beaamt dit als patiënt. “Gelukkig bijna oud-patiënt”, zegt ze. “Ik heb vrijwel van alle disciplines gebruik gemaakt gedurende de tijd van diagnose tot nu. Inmiddels ruim tweeëneenhalf jaar geleden kreeg ik de diagnose borstkanker. Via een tip van een lotgenoot kwam ik bij de fysiotherapeut van het gezondheidscentrum terecht. Als ik mijn klachten, waarvan ik dacht dat het bijwerkingen waren van de chemo bij haar omschreef, dan werd mij precies verteld waar ik kon aankloppen. De afspraak werd voor mij geregeld en ik hoefde alleen maar op het afgesproken tijdstip in het centrum te zijn, zodat ik geholpen kon worden. Dat was en is nog steeds goud waard voor mij”, vertelt ze dankbaar.

“Wereldkankerdag staat natuurlijk in het kader van de oncologiepatiënt”, vertelt Marloes verder. “Maar zeker ook in het teken van ieder die ermee te maken krijgt, ook de partners van of de kinderen van. Wat we vooral willen laten zien op deze dag is dat als je met alle disciplines op één plek samenwerkt, je erg veel kunt bereiken. Het moet vooral een fijne en positieve dag worden, waarbij alle opbrengsten naar een goed doel gaan. De opbrengsten komen ten goede aan de Stichting No Guts No Glory. Zij maakt bijzondere muzikale belevenissen en wensen voor mensen met kanker en hun mantelzorgers mogelijk. Omdat zij geloven in de kracht van muziek.

Om geld in te zamelen gaan we het aangename met het nuttige verenigen door middel van het organiseren van een Winterfair. Er komen verschillende kramen op de binnenplaats van het gezondheidscentrum in combinatie met een hapje, een drankje en entertainment. Een gezellig samenzijn voor iedereen, waarbij we een mooie opbrengst hopen te behalen.”

Wil je je ook inzetten voor het goede doel? Er met een kraam willen staan, bereid zijn te sponsoren, een optreden willen verzorgen, heb je vragen of ideeën of wil je op een andere manier een bijdrage leveren, neem dan contact op via: wereldkankerdagwinterfair@gmail.com